Grieken ontvangen pas lening bij groen licht eurogroep

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland maakt zich op voor een nieuwe miljardenlening van de eurogroep. De ministers van Financiën van de eurolanden controleren maandag een lijst met maatregelen die moeten zijn doorgevoerd, voordat het geld wordt overgemaakt.

De Grieken bereikten deze zomer een akkoord over de miljardenlening met de eurogroep. De komende drie jaar zal Griekenland voor 86 miljard euro lenen.

De eerste lening van 26 miljard is al voor een deel overgemaakt: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro is gestald op een rekening voor eventuele versterking van de bankensector. De 3 miljard euro die rest, zal in twee delen worden opgesplitst vanwege specifieke eisen die aan de leningen vastzitten.

Banken

De buffer voor de banken is volgens de eurogroep vrijgemaakt om de markten gerust te stellen. Het is niet de bedoeling dat het bedrag direct naar Athene wordt overgemaakt. In totaal is er 25 miljard euro apart gezet voor het saneren van de bankensector.

Een van de maatregelen waaraan Griekenland moet voldoen is het doorvoeren van hervormingen op het pensioenbeleid. De pensioenuitgaven moesten van Europa worden teruggeschroefd tot 1 procent van het nationaal inkomen van Griekenland.

Discussie

De regelgeving over de pensioenen vormde lang een heikel discussiepunt tijdens de onderhandelingen tussen de eurogroep en premier Alexis Tsipras. Hij was van mening dat er niet te tornen viel aan de pensioenen, omdat tweederde van de Griekse gepensioneerden al op of onder de armoedegrens zou leven.

Eerder sprak Dijsselbloem de verwachting uit dat de schuldenlast draagbaar blijft voor Griekenland. De minister zei dat de huidige voorwaarden voorschrijven dat de schuldenlast niet boven de 15 procent van het bruto binnenlands product van Griekenland uit zal komen.