Air France-KLM bespaart minder vanwege starre Fransen

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Air France-KLM verlaagt zijn doelstelling voor kostenbesparingen dit jaar, vooral vanwege de starre houding van de Fransen. Het luchtvaarbedrijf heeft een betere zomer dan vorig jaar achter de rug.

Air France levert dit jaar geen noemenswaardige bijdrage aan de besparingsdoelen die ruim een jaar geleden zijn opgesteld voor de periode tot 2020.

Tot dusver mikte Air France-KLM op een verlaging van de operationele kosten met 1 tot 1,3 procent. Maar de besparingen komen vrijwel uitsluitend neer op KLM, waardoor het doel wordt verlaagd naar 0,5 tot 0,7 procent.

Passagiers

In het derde kwartaal steeg de omzet ruim 10 procent tot 7,4 miljard euro, terwijl de nettowinst vervijfvoudigde tot 480 miljoen euro. Ook het aantal vervoerde passagiers steeg van ruim 24 miljoen euro vorig jaar, naar bijna 26 miljoen dit jaar.

Dat klinkt positief, maar heeft vooral te maken met de tweeweekse staking van Franse piloten vorig jaar. Ook was er sprake van een aantal macro-economische meevallers: de brandstofprijs was laag en Air France-KLM profiteerde van een positief valuta-effect. De gecorrigeerde omzet van het derde kwartaal daalde met 2,4 procent.

Toch zijn volgens topman Alexandre de Juniac de goede resultaten ook het bewijs dat de koerswijziging werkt: ‘We hadden het tij mee, maar we waren ook in de gelegenheid om van de rugwind te profiteren,’ zegt De Juniac tegen Het Financieele Dagblad.

De luchtvaartorganisatie heeft nog veel te doen. ‘We hebben onze achterstand nog steeds niet ingehaald. De enige manier om dat te bereiken, is door onze kosten te verlagen. Daar zijn we ons heel goed van bewust.’

Moeras

Twee weken geleden schreef weekblad Elsevier dat hoewel KLM zelf niet al te best draait, het vooral door Air France wordt meegezogen in het moeras. De verliezen stapelen zich op, sinds de Fransen KLM in 2004 overnamen.

Terwijl KLM kostenbesparingen uitvoert, wordt er in Frankrijk geruzied met de bonden. Dat conflict bereikte een hoogtepunt toen begin deze maand Air France-managers werden aangevallen door boze werknemers.