economie

‘Tijdelijke Grexit is niet de oplossing voor Griekenland’

03 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft een fout gemaakt door een tijdelijke Grexit voor te stellen. De Duitse minister stelde eerder voor dat Griekenland tijdelijk de eurozone zou kunnen verlaten om orde op zaken te stellen.

Geen goed idee, vindt de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Hij zegt dit maandag in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Eigen tempo

Hij reageerde hiermee op het voorstel van zijn Duitse ambtsgenoot Schäuble bij de eurotop over de Griekse crisis vorige maand, waarbij een nieuw tijdelijk akkoord met het noodlijdende Zuid-Europese land werd gesloten.

Daarbij stuurde Schäuble aan op een tijdelijke Grexit, zodat de Grieken op hun eigen tempo hun financiën weer op orde zouden kunnen brengen, zonder dat andere landen in de euro in de problemen zouden komen. Kwijtschelding is volgens de Duitse minister geen optie.

Diepe overtuiging

Sapin gelooft niet in zo’n plan: ‘Als we een tijdelijk vertrek zouden toestaan, zal elk land aan zijn problemen proberen te ontsnappen door wijzigingen aan te brengen in zijn valuta,’ zei hij. Dat zou voor totale chaos kunnen zorgen en is bovendien in strijd met ‘zijn diepe Europese overtuiging’. Sapin noemt zichzelf dan ook een ‘duidelijke dissident’ van het voorstel van zijn Duitse collega.

De geloofwaardigheid van de euro hangt af van de onomkeerbaarheid van de munt, vindt Sapin. Bij een succesvolle tijdelijke Grexit, zouden andere landen dus makkelijk kunnen volgen. Het fundament van de eurozone is volgens Sapin juist dat de valuta niet gemanipuleerd wordt, maar dat er structurele hervormingen worden gedaan waarmee de concurrentiepositie wordt versterkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.