economie

De nieuwe topman van Delta Lloyd heeft een zwakke start

17 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Economieredacteur Remko Nods Is verbaasd door het optreden van het bestuur van Delta Lloyd, waardoor 1 miljard beurswaarde verdampte.

Scherp aan de wind zeilen is een liefhebberij van ex-topman Niek Hoek van Delta Lloyd. Of hij deze week bij Sail Amsterdam zijn gezicht laat zien, na de dramatische koersval van de verzekeraar? Dan krijgt hij vast vervelende vragen. ‘Dit was onder jouw bewind toch nooit gebeurd, Niek?’

Scherp aan de wind voer Hoek ook met de verzekeraar: met weinig kapitaal veel winst maken door offensief te beleggen. Aandeelhouders waardeerden dit, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) minder. Toen Hoek met een effectentransactie een strop van 20 miljoen euro vermeed, dwong DNB Hoek om op te stappen. Hoeks opvolger Hans van der Noordaa luistert liever naar DNB en ging niet in beroep tegen het vonnis.

Dramatische indruk

In een conference call met analisten zei Van der Noordaa onlangs dat na het regime van Hoek versterking van de vermogenspositie ‘topprioriteit’ krijgt. Slecht nieuws voor ­beleggers, die begin dit jaar al 337 miljoen euro extra vermogen verstrekten. Op discussiefora is de kritiek vernietigend.

Een beetje meer duiding van de feiten door Van der Noordaa had gemogen. Verzekeraars bereiden zich voor op de strengere normen die vanaf januari 2016 gelden.

Ze moeten hogere buffers aanhouden, en hebben DNB gevraagd of ze hun eigen methodes mogen gebruiken om de solvabiliteit te berekenen, waardoor de buffers minder hoog hoeven te zijn. Delta Lloyd deed dit ook, maar kreeg kennelijk van DNB te horen dat er iets niet deugde.

Van der Noordaa boog opnieuw voor de toezichthouder en trok zijn eigen berekeningsmethode voor de solvabiliteit gedeeltelijk in. Dat maakt het voor beleggers een black box. Reden genoeg voor de afstraffing van Delta Lloyd op de beurs vorige week.

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.