Kabinet: ABN AMRO mag in delen naar de beurs

22 mei 2015Leestijd: 4 minuten
''

De knoop is eindelijk doorgehakt. Na eerder uitstel van de beslissing over de beursgang van ABN AMRO, is vandaag besloten dat de staatsbank in delen naar de beurs mag.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, na een voorstel daartoe van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Donderdag noemde ABN-topman Gerrit Zalm een beursgang van de bank ‘een logische stap’. Twee maanden geleden leek de beursgang van de staatsbank ook al ophanden.

Het kabinet stelde een besluit over de beursgang toen echter uit, omdat er teveel commotie in de samenleving geweest zou zijn over de omstreden salarisverhogingen van de top van de bank. Het eerste deel gaat mogelijk al eind dit jaar. Volgens premier Mark Rutte (VVD) zijn de ‘rust en vertrouwen rond ABN AMRO’ in ‘voldoende mate’ teruggekeerd. Het genationaliseerde ABN AMRO zal mogelijk nog ‘een aantal jaren’ in elk geval gedeeltelijk in handen zijn van de Nederlandse Staat, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Hij wil geen haast maken met de totale verkoop, voor hem staat de opbrengst voorop. De minister wil zo veel mogelijk terugkrijgen van de 22 miljard die de Staat volgens Dijsselbloems berekeningen in de bank heeft gestopt.

Onrust

De salarisverhogingen in de top van de bank leidden tot verontwaardigde reacties binnen de politiek. Verschillende partijen stelden kamervragen. Diezelfde onrust zorgde ervoor dat de directie van de bank uiteindelijk af zag van de loonsverhogingen.

Volgens  Dijsselbloem was er eerder ‘rust en vertrouwen’ nodig om een goede beslissing te kunnen maken. Zaken zoals de salarisverhogingen zouden de aandacht teveel van de mogelijke beursgang afleiden. Wel gaf hij toe te zijn ‘tekortgeschoten’ in de zaak rondom de salarisverhogingen, omdat hij al eerder op de hoogte was maar de Tweede Kamer niet voldoende op de hoogte had gesteld.