economie

Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

29 maart 2015Leestijd: 3 minuten

De zes directieleden van ABN AMRO zien alsnog af van de loonsverhoging van 100.000 euro die zij vorig jaar toegekend hebben gekregen. De directie neemt dit besluit vanwege de ontstane ‘maatschappelijke onrust’.

De bank kende de 100.000 euro toe als ‘een gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning’. In een verklaring stellen de bestuurders nu dat ze de onrust die erover is ontstaan ‘begrijpen en betreuren’. Ook erkennen ze dat de onrust niet goed is voor klanten, medewerkers en ‘het algemeen vertrouwen in ABN AMRO’.

Recht op beloning

Wel houden de bestuurders vol dat ze wel degelijk recht hadden op de loonsverhoging. ‘De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot stand gekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van Financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer.’ Door salaris nu in te leveren hopen de bankdirecteuren dat ‘de rust nu terugkeert’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) die zich eerder negatief uitsprak over de loonsverhoging, is blij met het besluit: ‘Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN AMRO. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank,’ zegt de minister.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Slecht uit te leggen

Links en rechts wordt het intrekken van de loonsverhoging toegejuicht. ‘Deze salarisverhoging was slecht uit te leggen. Afzien van salarisverhoging geeft aan dat de Raad van Bestuur heeft geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij en naar medewerkers van de bank,’ zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Haar PvdA-collega Henk Nijboer spreekt van een ‘verstandig en noodzakelijk besluit’. ‘Aan hen (directie ABN AMRO red.) nu de taak verder te werken aan herstel van vertrouwen van medewerkers en samenleving. Voor de PvdA was afzien van de ton daarvoor een cruciale stap.’

Staatsbank

‘De verontwaardiging in politiek en maatschappij was zo groot dat je daar niet blind voor kunt zijn. Het zou goed zijn als ING het voorbeeld volgt. De discussie over de bestuurderssalarissen bij banken gaat namelijk verder dan alleen ABN Amro. Daarom is het goed om daar binnenkort een hoorzitting over te hebben in de Tweede Kamer,’ zegt Arnolk Merkies namens de SP.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zijn partij pleit ervoor om van ABN AMRO definitief een ‘staatsbank’ te maken. ‘ABN AMRO moet een voorbeeld- en volksbank in overheidshanden worden. Met een goed, sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top,’ zei SP-leider Emile Roemer in het tv-programma WNL op zondag.

Beursgang

Het is de bedoeling dat ABN AMRO binnenkort de gang naar de beurs gaat maken. Maar vanwege de onrust rond de salarisverhoging stelde Dijsselbloem het besluit over een beursgang tijdelijk uit.

VVD-Kamerlid De Vries: De VVD is voor snelle beursgang, maar dat moet natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. Ik wil graag van de minister weten welk tijdpad hij nu in gedachten heeft

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.