Lagarde prijst optreden Turkse centrale bank

18 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Sterk optreden van de Turkse centrale bank en andere overheidsinstanties heeft gezorgd voor kalmte op de financiële markten na de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat heeft voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag gezegd.

,,Afgelopen weekeinde waren we allemaal alert en volgden we de situatie, ons afvragend of ze de juiste maatregelen zouden nemen”, aldus Lagarde. ,,De Turkse centrale bank en de financiële autoriteiten hebben allemaal zeer sterk gereageerd in een gezamenlijke aanpak om ervoor te zorgen dat er liquiditeit beschikbaar was en dat de banken normaal bleven functioneren”, zei de IMF-directeur.

De Turkse centrale bank kondigde zondag aan onbeperkte liquiditeit ter beschikking te stellen aan banken en kwam met maatregelen om de lira te steunen, waardoor de koersval van de Turkse munt snel weer voor een groot deel werd goedgemaakt. Beleggers in Istanbul waren duidelijk wel nerveus. De Turkse hoofdindex sloot maandag ruim 7 procent lager.