economie

ECB zorgt voor drukte op obligatiemarkt

08 juni 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag een nieuwe stap gezet in zijn pogingen de Europese economie te stimuleren. Zoals vorige week aangekondigd worden naast staatsleningen nu ook bedrijfsobligaties opgekocht door de centrale bank, die zo de kredietverlening en daarmee de vraag en de inflatie in de eurolanden wil aanjagen.

De ECB koopt al ruim een jaar maandelijks voor tientallen miljarden euro’s aan obligaties op, in eerste instantie voor 60 miljard en sinds maart voor 80 miljard euro per maand. Daarbij ging het tot nu toe vooral om eerder uitgegeven staatsleningen. Sinds woensdag kan de bank echter ook direct inschrijven bij de uitgifte van leningen door bedrijven.

Het vooruitzicht op die stap zorgde de afgelopen maanden al voor een run op bedrijfsleningen, waardoor de rente op die leningen zakte tot historisch lage niveaus. Bedrijven speelden hier op in door in mei voor ruim 50 miljard euro aan obligaties uit te geven. Dat is volgens cijfers van persbureau Bloomberg het op een na grootste bedrag dat ooit in één maand in de markt werd gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.