economie

AEX opent sessie met kleine plus

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is de handelssessie donderdag met een kleine winst aangevangen. Elders in Europa koersten de graadmeters dicht bij de slotstanden van een dag eerder. De markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop door bankpresident Mario Draghi.

Kort na de openingsbel stond de AEX-index 0,3 procent hoger op 448,02 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog tot 664,38 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 0,3 procent, Londen won 0,3 procent.

Met veel interesse wordt uitgekeken naar de inflatieramingen van de ECB. De centrale bank voert al geruime tijd een zeer ruim monetair beleid, dat erop gericht is het economisch herstel en de prijsontwikkeling in de eurozone te ondersteunen. De inflatie blijft nog altijd ver achter bij de doelstelling om deze op een niveau van bijna 2 procent te krijgen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 3,1 procent. NN sloot de rij met een min van 0,8 procent, op de voet gevolgd door ABN AMRO dat 0,7 procent kwijtspeelde na een verkoopadvies. Volgens analisten van Berenberg maakt de hoge blootstelling aan de hypotheekmarkt ABN AMRO onaantrekkelijk als belegging.

Het aandeel Wolters Kluwer won 0,2 procent. De informatieleverancier maakte bekend het Amerikaanse CPE Link over te nemen. Wolters Kluwer voorziet een ,,positieve maar immateriële impact” op de aangepaste winst per aandeel. Daarbij zal de investering binnen drie tot vijf jaar zijn terugverdiend.

Olie

Opvallend was de koerswinst van Kiadis Pharma (plus 5,1 procent) bij de kleinere fondsen. Het biotechnologiebedrijf verwacht begin volgend jaar een aanvraag in te dienen tot toelating van zijn geneesmiddel ATIR101 op de Europese markt. Het medicijn zou als alles meezit in 2018 op de markt kunnen komen.

In aanloop naar een OPEC-vergadering in Wenen steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie 0,7 procent naar 49,37 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder en kwam op 50,12 dollar per vat uit. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1172 dollar bij het Europese slot woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.