economie

AEX in de plus

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De beurs in Amsterdam is donderdag hoger uit de startblokken gekomen. De handel zal waarschijnlijk de hele dag rustig verlopen vanwege Hemelvaart en Bevrijdingsdag. Traditioneel zijn de volumes dan laag. Ook de andere beurzen in Europa toonden winsten.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur een plus van 0,5 procent op 431,19 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 647,55 punten. De indices in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 0,2 en 0,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen was roestvrijstaalconcern Aperam de grootste stijger met een koerswinst van 2,5 procent. Het bedrijf opende woensdag nabeurs de boeken over het eerste kwartaal, en zag ten opzichte van een verslagperiode eerder zowel de omzet als het bedrijfsresultaat groeien.

AEX

In hoofdindex AEX was SBM Offshore de grootste stijger met een winst van 2,2 procent. Ook zwaargewicht Shell stond met een plus van 1,3 procent bovenin de index. De bedrijven profiteerden van de hogere olieprijzen. Zo steeg de prijs voor een vat Amerikaanse olie 3,2 procent tot 45,20 dollar. Brent werd 2,6 procent duurder op 45,80 dollar per vat.

Bij de kleinere bedrijven ging Value8 weer omlaag, met 3,4 procent. Het aandeel van de investeringsmaatschappij staat al enkele dagen onder druk door een publicatie waarin vraagtekens worden gesteld bij haar boekhouding.

In Madrid steeg Repsol 5,1 procent na de presentatie van kwartaalcijfers. Het olieconcern wist in de eerste verslagperiode van het jaar de lagere olieprijzen te compenseren met kostenbesparingen. BT won in Londen 3,2 procent, eveneens na een handelsbericht waarin het de verwachtingen van marktvorsers wist te overtreffen.

Euro

Op macro-economisch vlak kunnen beleggers zich richten op de wekelijkse steunaanvragen uit de Verenigde Staten, die na het middaguur worden gepresenteerd.

De euro werd voor 1,1477 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.