economie

Europese beurzen stevig omlaag

29 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa kleurden vrijdag halverwege de middag dieprood. Beleggers verwerkten verspreid over het continent opnieuw een hele reeks aan bedrijfscijfers. In Amsterdam werden de cijfers van telecomaanbieder KPN wel goed ontvangen.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 1,8 procent lager op 442,00 punten. De MidKap voor de middelgrote fondsen zakte 0,7 procent tot 665,18 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 2,2 procent omlaag.

Grootste daler op het Damrak was Gemalto. De digitaal beveiliger verloor na een tegenvallend kwartaalbericht 5,3 procent. Ook Unilever en Philips leverden flink in, met minnen van 3,2 en 2,6 procent.

KPN

KPN onttrok zich aan de malaise, met een winst van 2,7 procent. Het telecomconcern zag zijn omzet en winst afgelopen kwartaal opnieuw onderuit gaan. Maar volgens marktkenners lijkt de bodem in het zakelijke segment echter bereikt en kunnen besparingen hun vruchten afwerpen.

Bij de middelgrote fondsen verloor bodemonderzoeker Fugro 0,4 procent. Aanhoudende problemen in de olie- en gassector drukten op de eerstekwartaalprestaties. Fugro kondigde verder aan wereldwijd zeshonderd banen extra te schrappen. Toeleverancier aan de chipindustrie Besi (plus 5,9 procent) was veruit de sterkste stijger na een tussentijds handelsbericht.

Euro

In Londen trok luchtvaartconcern IAG de aandacht, met een verlies van 5,2 procent. De moeder van onder meer British Airways liet weten dat de recente aanslagen in Brussel gevolgen zullen hebben voor de omzet in het tweede kwartaal. De mededeling trok ook de koers van andere fondsen in de reisbranche omlaag. Air France-KLM stond in Amsterdam 3,7 procent in de min.

Ook Royal Bank of Scotland (RBS) kwam met cijfers. Het aandeel speelde 4,7 procent kwijt. Het Duitse chemieconcern BASF verloor in Frankfurt 0,9 procent. Farmaceut Sanofi daalde in Parijs ruim 5 procent nadat de Amerkaanse bramchegenoot Medivattion een overnamebod van ruim 8 miljard euro had afgewezen.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 46,60 dollar per vat en de Brentprijs stond 0,3 procent hoger op 48,26 dollar per vat. De euro werd voor 1,1430 dollar verhandeld, tegen 1,1327 dollar bij het Europese slot donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.