economie

AEX lager de week uit

19 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag lager gesloten. Een dalende olieprijs zette het sentiment op de beursvloeren onder druk. In Amsterdam ging het aandeel Boskalis in de AEX hard onderuit, na een afwaardering door ABN AMRO.

De hoofdindex eindigde de handelsdag 0,4 procent lager op 411,96 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 634,74 punten. Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in. De FTSE in Londen ging 0,4 procent omlaag. De prijs van Brentolie zakte 3,6 procent tot 33,06 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 4,2 procent goedkoper bij 29,47 dollar per vat.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stond onderaan de AEX, met een min van 9,7 procent. ABN AMRO verlaagde zijn beleggingsadvies. Daarbij gaven ze aan dat de onderneming last krijgt van de malaise in de oliesector. Aegon behoorde ook tot de grotere verliezers met een min van 4,2 procent. De verzekeraar zag zijn nettowinst vorig kwartaal onverwacht sterk oplopen. De onderliggende winst voor belastingen was echter lager dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.