De huizen zijn op, de woningmarkt stagneert verder

11 april 2024Leestijd: 3 minuten
Het aanbod van huizen is verder gedaald in het eerste kwartaal van 2024. Foto: Kim van Dam/HH/ANP

In het eerste kwartaal van 2024 daalde het aanbod van huizen verder. Minder aanbod en een onverminderd grote vraag zorgen voor hogere prijzen op de woningmarkt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De woningmarkt was al krap, maar kromp de eerste maanden van dit jaar nog meer. De eerste signalen waren al zichtbaar bij de Open Huizen Dag op 6 april. Die dag bezochten 35.000 huizenzoekers het aanbod en deden er ruim 5.600 huizen mee. Aan de Open Huizen Dag op 30 september vorig jaar zetten nog ruim 9.000 huiseigenaren de deuren open en kwamen er 55.000 bezoekers langs.

Dan het positieve nieuws: in het eerste kwartaal van 2024 verkochten de NVM-makelaars 4 procent meer huizen dan in het eerste kwartaal van 2023. Wel was dat 18 procent minder ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023.

En de spoeling wordt dunner. Dit kwartaal zijn 15 procent minder woningen te koop gezet dan in het vierde kwartaal van 2023.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 steeg de verkoopprijs met ruim 9 procent.

Aanbod woningmarkt droogt op

Ook in de nieuwbouwmarkt gaat het niet voor de wind. In het eerste kwartaal van 2024 was het aanbod 13.900 nieuwbouwhuizen, 15 procent minder dan het vorige kwartaal. Het woningaanbod van zowel bestaande als nieuwbouwhuizen droogt op, concludeert de NVM.

‘Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse,’ zegt Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. ‘Toch zien we de druk op de woningmarkt weer verder oplopen. Onze leden merken dat meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe.’

Er wordt ook weer meer overboden en dat zorgt voor prijsstijgingen. De NVM klaagt vooral over de geringe aanwas van nieuwbouwhuizen, waardoor de doorstroming stokt.

‘Door alle voorwaarden en eisen zien we dat de ontwikkeling van nieuwbouw verstrikt raakt in een woud van regelgeving,’ zegt Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. ‘De dichtgemetselde regelgeving op het niveau van Rijk, provincie en gemeente veroorzaakt vertraging en terughoudendheid bij investeerders.’

Meer cijfers over de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2024:

  • Vergeleken met een jaar geleden stegen de transactieprijzen van alle typen huizen: tussenwoningen +10,7 procent, hoekwoningen +10,2, twee-onder-een-kapwoningen +9,9, vrijstaande woningen +8 en appartementen +7,4.
  • Van de verkochte huizen werd 55 procent boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 53 procent, en een jaar geleden nog 31 procent.
  • Een huis werd gemiddeld na 34 dagen verkocht. Dat is 4 dagen langer dan in het vierde kwartaal van 2023, en 8 dagen sneller dan een jaar eerder.
  • Aan het eind van het eerste kwartaal stonden ongeveer 23.300 bestaande huizen te koop. Dat is 24 procent minder dan een jaar geleden.

Hogere waardering duurzame huizen

NVM-dochter Brainbay deed dit kwartaal onderzoek naar energielabels. Energiezuinig doet het goed. Huizen met energielabel B of hoger zijn 2,5 procent meer waard dan op het hoogtepunt in april 2022.

Woningen met label D of lager blijven achter. Zo zijn woningen met label G 6 procent minder waard dan op het hoogtepunt in 2022. Het prijsverschil tussen energielabels nam de afgelopen jaren toe, meldt Brainbay. Een gemiddelde woning van 113 vierkante meter is met energielabel A+ of hoger al zo’n 84.000 euro meer waard dan wanneer deze woning label G zou hebben.

Energiezuinigere woningen worden ook sneller en vaker boven de vraagprijs verkocht, blijkt uit het onderzoek van Brainbay.