Premium Lock Zo kunnen miljarden worden bezuinigd op de AOW

14 september 2023Leestijd: 2 minuten
Vergrijzing, ouderen met rollator en wandelstok in het centrum van Zoetermeer. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De overheid komt de komende jaren tientallen miljarden tekort. Politici grijpen dan al snel naar belastingverhoging. Maar waarom niet bezuinigen? In aanloop naar Prinsjesdag 2023 geeft EW het kabinet elke dag bezuinigingstips. Vandaag deel 2: de AOW.

Binnen enkele jaren geeft de overheid het meeste geld uit aan sociale zekerheid, vooral door de snel oplopende bedragen die zijn gemoeid met de AOW. Bezuinigen op het ‘staatspensioen’ is politiek nauwelijks haalbaar, maar ambtenaren hebben er wel plannen voor doorgerekend.

Steeds moeilijker om gepensioneerden juiste AOW-uitkering te geven

Bij de invoering van de AOW was iemand gehuwd of alleenstaand. Veel meer smaken waren er niet. Tegenwoordig onderscheidt de Sociale Verzekeringsbank 21 samenlevingsvormen: van huishoudens van drie samenwonenden tot samengestelde gezinnen met AOW’ers en minderjarige kinderen. De uitvoerder van de AOW krijgt steeds meer moeite om de gepensioneerden de juiste uitkering te geven. Wie hebben recht op de alleenstaande-AOW van afgerond 1.500 euro per maand, en wie krijgen de samenwonenden-AOW van afgerond 1.000 euro per maand?

De uitvoerbaarheid van de AOW zou er flink op vooruitgaan door AOW’ers ongeacht hun samenlevingsvorm hetzelfde bedrag per maand uit te keren. Alleenstaand of samenwonend maakt dan niet meer uit. Zou iedere AOW’er de uitkering van een alleenstaande krijgen, zo’n 1.500 euro per maand, dan kost dat de overheid jaarlijks zo’n 10 miljard euro extra.

Illustratie: Carolyn Ridsdale

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw