Premium Lock Hoe Nederland miljarden kan bezuinigen op de zorg

13 september 2023Leestijd: 2 minuten
Demonstratie in Den Haag tegen 'kaalslag' ouderenzorg. Foto: ANP PHIL NIJHUIS

De overheid komt de komende jaren tientallen miljarden tekort. Politici grijpen dan al snel naar belastingverhoging. Maar waarom niet bezuinigen? In aanloop naar Prinsjesdag 2023 geeft EW het kabinet elke dag bezuinigingstips. Vandaag deel 1: de zorg.

Als (nu nog) grootste uitgavenpost ligt bezuinigen op de zorg het meest voor de hand. Maar de kosten van de zorg laten zich moeilijk indammen. Ook hier ligt dat voor een belangrijk deel aan de vergrijzing. De kosten van de ouderenzorg verdubbelen de komende jaren: van ongeveer 20 miljard euro per jaar in 2020 naar 40 miljard euro in 2040.

Bezuinigingen op de zorg betekent kaasschaaf hanteren

Bezuinigen op de zorg betekent de kaasschaaf hanteren. Hier wat miljoenen besparen, daar wat miljoenen besparen. Helaas ontbreekt het aan werkbare plannen om grote klappers te maken die miljarden opleveren. Bijvoorbeeld door te bezuinigen op het aantal managers (‘meer handen aan het bed’) of andere manieren van efficiënter werken.

Dat geldt voor de ziekenhuizen, maar ook voor de langdurige verpleegzorg. Die is om allerlei historische redenen nogal onhandig georganiseerd in drie geldstromen, die lopen langs zorgverzekeraars, gemeenten en zorgkantoren. Die driedeling maakt de ouderenzorg er niet overzichtelijker op en vooral duur.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw