Premium Lock Box 3: ‘We staan nu echt even in de pauzestand’

26 juni 2023Leestijd: 4 minuten
Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij. Foto: Suzanne van de Kerk

Weinig belastingen leveren de verantwoordelijke staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) zo veel hoofdbrekens op als box 3.

Terwijl rechters zich buigen over de vele procedures van boze spaarders en beleggers, lukt het Den Haag maar niet om het eens te worden over een stelsel waarin het werkelijke inkomen uit vermogen moet worden belast.

Inkomsten uit vermogen belasten. Hoe doe je dat?

‘We staan nu echt even in de pauzestand,’ vat Tjarko Denekamp (48) de situatie samen. Denekamp is expert vermogensplanning van ABN AMRO MeesPierson. ‘Deze zomer komt de staatssecretaris met een concreet voorstel voor box 3, maar tot nu toe lijken de Kamerdebatten meer op brainstorm-sessies,’ zegt Denekamp. Sinds jaar en dag ligt de vraag op tafel hoe inkomsten uit vermogen moeten worden belast.

Voor de spaarrente is dat eenvoudig: de jaarlijkse rente-inkomsten zijn elk jaar belast. Maar hoe zit dat met een aandeel? Rekent de belegger jaarlijks af over koerswinsten of pas bij verkoop van een aandeel? Het kabinet heeft de voorkeur voor jaarlijks afrekenen. Administratief eenvoudiger en het voorkomt dat belastingheffing kan worden uitgesteld, door een aandeel niet te verkopen.

Juridische problemen

Maar bij vastgoed levert deze zogeheten vermogensaanwasbelasting problemen op. ‘In 2022 steeg de WOZ-waarde gemiddeld met 17 procent. Met een vermogensaanwasbelasting zou daarover, bij de huidige tarieven, 32 procent belasting moeten worden betaald,’ legt Denekamp uit. Dat kan juridisch gezien al snel een probleem opleveren.

Neem iemand met een tweede huis van 2 ton dat niet wordt verhuurd. Die zou bij genoemde percentages een belastingaanslag krijgen van 11.000 euro. Dat kan door een rechter worden gezien als een buitensporige last, die in strijd is met de mensenrechten.

Vastgoed naar box 1

‘Bij aandelen is deze belasting nog wel voor te stellen. Daarvan kun je er nog een aantal verkopen om de aanslag mee te voldoen. Maar met vastgoed kan dat niet, dus lijkt de vermogensaanwasbelasting voor vastgoed van tafel,’ zegt Denekamp. Daarom zingt een alternatief rond om het vastgoed uit box 3 te halen en te verplaatsen naar box 1.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw