Premium Lock Schaf de schenk- en erfbelasting af!

19 juni 2023Leestijd: 10 minuten
ILLUSTRATIE: RENÉ VAN ASSELT.

Met de schenk- en erfbelasting haalt de overheid jaarlijks zo’n 2,6 miljard euro op. Een fors bedrag. Toch zou het kabinet die belasting beter kunnen laten vervallen en in ruil daarvoor andere belastingen op vermogen wat kunnen verhogen.

De schenk- en erfbelasting lijkt op een kip met gouden eieren, maar is dat niet. De Belastingdienst heeft de grootste moeite om deze belasting te innen. (Erfbelasting en schenkbelasting horen bij elkaar als Jip bij Janneke.) Jaarverslagen van de fiscus en onderzoeken van de Algemene Rekenkamer laten de worsteling met de schenk- en erfbelasting zien.

Belasting ontlopen op legale en minder legale manier

Aangiftes komen niet op tijd binnen, bezwaarschriften worden te laat beantwoord en de Belastingdienst weet niet op welke schaal de belasting wordt ontdoken. Wie eenvoudigweg geen aangifte doet van een schenking, heeft mogelijk goede kans ermee weg te komen.

Lees hieronder verder

Daarnaast zijn er tal van legale manieren om de schenk- en erfbelasting te ontlopen. Ouders schenken alvast vermogen aan hun kinderen onder de jaarlijkse schenkvrijstelling. Bij de overdracht van bedrijven wordt de bedrijfsopvolgingsregeling van stal gehaald. En wie echt veel vermogen heeft, verplaatst dat naar het buitenland.

Middenklasse draagt de lasten

Dat de multi-miljonair amper iets betaalt en vooral de middenklasse opdraait voor de 2,6 miljard belastingopbrengsten, draagt in belangrijke mate bij aan het gevoel van onrechtvaardigheid dat aan deze belasting kleeft. En niet alleen in Nederland. Voor veel landen is de gevoelde onrechtvaardigheid een belangrijke reden geweest om de schenk- en erfbelasting af te schaffen, schrijft de OESO, het samenwerkingsverband van rijke landen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van de 38 landen binnen de OESO hebben 26 landen deze belasting in één of andere vorm ingevoerd. Maar lang niet iedereen krijgt er een aanslag. De belastingdienst in de Verenigde Staten legt voor naasten pas een aanslag op als de omvang van de erfenis boven 13 miljoen dollar uitkomt, zo’n 12 miljoen euro.
Twaalf landen hebben deze belasting nooit ingevoerd of afgeschaft in de afgelopen decennia. Veel gedoe voor een magere opbrengst zijn belangrijke redenen die de OESO opgeeft ter verklaring van het verminderde enthousiasme voor de schenk- en erfbelasting.

Lees hieronder verder

Nog geen procent van belastinginkomsten

De OESO is er overigens wel een voorstander van, maar weet ook dat er nogal wat haken en ogen aan deze taks zitten. De organisatie noemt de belasting dan ook geen silver bullet – geen Haarlemmerolie, geen kip met gouden eieren. In de Nederlandse context is het onverstandig om een schenk- en erfbelasting in de lucht te houden. Met minder ingewikkelde maatregelen haalt de overheid ook 2,6 miljard euro belasting op. Zou je de rijksbelastingen – 326 miljard euro in 2023 – met 0,8 procent verhogen, dan dekt dat het begrotingsgat van de afgeschafte schenk- en erfbelasting.

Maar die uitruil is onrechtvaardig, want dan zou bijvoorbeeld ook de btw omhooggaan. Iedereen betaalt dan mee aan een belastingvoordeel dat alleen vermogenden ten deel valt. Zij profiteren van een afgeschafte schenk- en erfbelasting, de mensen zonder vermogen (of vermogende familie) niet. Vandaar dat niet alle belastingen omhoog moeten, maar alleen die over vermogen. Afschaffen van de schenk- en erfbelasting hoeft per saldo geen belastingverlaging voor ‘de rijken’ te betekenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw