Pieter Hasekamp houdt zesde EW Economie-lezing

09 mei 2023Leestijd: 2 minuten
CPB-DIRECTEUR PIETER HASEKAMP. FOTO: HENRIËTTE GUEST

Pieter Hasekamp, sinds 2020 directeur van het Centraal Planbureau, houdt vanavond de zesde EW Economie-lezing. De titel van zijn lezing is ‘Van investeren én verdelen komt de winst’. De lezing is vanaf 20.00 uur live te zien via NPO Politiek.

In Hasekamps lezing staat de vraag centraal hoe Nederland van een compensatiesamenleving kan overstappen naar een investeringsmaatschappij. In zijn ogen is de Nederlandse economie de recente crises goed doorgekomen. Tijdens de coronapandemie en de energiecrisis reageerde de overheid door ruimhartig de knip te trekken. Dat heeft gewerkt, maar belastinggeld kwam ook terecht bij hen die het niet nodig hadden. Nederland dreigt daardoor een compensatiesamenleving te worden. Op diverse vlakken wordt bovendien een rekening doorgeschoven naar de toekomst.

Tegelijk kent Nederland nog steeds grote opgaven in productiviteit en welvaartsverdeling, kansengelijkheid en onderlinge verschillen, klimaat en leefomgeving. ‘Ons land is gebaat bij een helder toekomstperspectief. Maar zijn Nederland en Europa nog in staat om keuzes te maken en te investeren in het oplossen van problemen, in plaats van het afkopen ervan? Kortom, hoe
kunnen we de stap nemen van compensatiesamenleving naar investeringsmaatschappij?’

Economie-lezing is tegenhanger jaarlijkse HJ Schoo-lezing

In de EW Economie-lezing geven ondernemers, bestuurders van bedrijven en economen hun visie op ontwikkelingen in de samenleving. De lezing is een initiatief van de redactie van EW en geldt als tegenhanger van de jaarlijkse HJ Schoo-lezing, waarmee EW het politieke seizoen opent.

De EW Economie-lezing werd eerder gehouden door Ben van Beurden (CEO van Shell), Pieter Elbers (president-directeur van KLM), Frans van Houten (CEO van Koninklijke Philips), Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) en Nancy McKinstry (bestuursvoorzitter Wolters Kluwer). De uitgebreide, geannoteerde en geïllustreerde versies van hun lezingen zijn in boekvorm verschenen bij Uitgeverij EW.

De bijeenkomst wordt gehouden in De Rode Hoed in Amsterdam. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via ewmagazine.nl/economielezing2023.