Premium Lock Onsterfelijke Adam Smith is 300 jaar oud

30 mei 2023Leestijd: 4 minuten
STANDBEELD OP DE KONINKLIJKE MIJL IN DE SCHOTSE HOOFDSTAD EDINBURGH. FOTO: SHUTTERSTOCK

Adam Smith bracht met Welvaart van landen een monumentaal boek uit. De Schotse denker maakte van economie een wetenschap.

Driehonderd jaar geleden, vermoedelijk op 5 juni 1723, werd in het Schotse havenstadje Kirkcaldy Adam Smith geboren. Zijn vader, jurist en ambtenaar, overleed nog voor de geboorte van de kleine Adam. Zijn moeder, het vijfde kind van een grootgrondbezitter, was zorgzaam voor haar zoon. Maar bovenal moedigde ze hem aan om zijn enorme intellectuele capaciteiten volop te ontwikkelen.

Met succes, getuige het standbeeld van Adam Smith in het centrum van de Schotse hoofdstad Edinburgh en zijn portret dat het Britse bankbiljet van 20 pond siert. Ze vormen de bekroning van een leven dat een aaneenschakeling was van intellectuele hoogtepunten. Smith ging al op zijn veertiende naar de univer­siteit. Eerst in Glasgow, later in Oxford, waarna hij terugkeerde in Glasgow om er de post van hoogleraar in de moraalfilosofie te bekleden. Intussen reisde hij heel Europa door. Hij sprak met de grote denkers van zijn tijd.

Eeuw van de verlichting

De achttiende eeuw was van de Verlichting, van de empirische wetenschap. De grootste wetenschapper van allemaal was Isaac Newton, die aan het einde van de eeuw ervoor met zijn wetten over de zwaartekracht het heelal verklaarde. ‘Voor wetenschappers in andere vakgebieden werd hij het voorbeeld. Smith wilde Newtons exactheid toepassen op ethiek – wat we tegenwoordig filosofie noemen – en economie,’ zegt dichter en filosoof Jabik Veenbaas (64).

Veenbaas vertaalde het boek uit 1776 dat Smith onsterfelijk heeft gemaakt: An inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, waarvan de titel bijna altijd wordt ingekort tot Wealth of Na­tionsWelvaart van landen. Ook schreef Veenbaas een inleiding bij de Nederlandse vertaling van het andere belangrijke boek van Smith: The Theory of Moral SentimentsDe theorie over morele gevoelens uit 1759.

Eerste editie van het in 1776 gepubliceerde Wealth of Nations – Welvaart van landen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw