Premium Lock Afrika is dolblij met Nederlandse ui en plofkip

22 mei 2023Leestijd: 5 minuten
NEDERLANDSE UIEN VINDEN GRETIG AFTREK IN SENEGAL. FOTO: SVEN TORFINN

De Nederlandse voedselexport is van levensbelang voor Senegal en andere landen in Afrika. Als die wegvalt, bijvoorbeeld door de stikstofnormen, zou dat zomaar een ernstige voedselcrisis kunnen veroorzaken.

‘Ha Nederland, het land van de koeien.’ Mamadou Bah (46), boer uit een dorp bij de Senegalese stad Podor, zegt het met ontzag. Net als elders in Afrika staat Nederland hier bekend om de hoogwaardige agrarische technologie. Vooral de gigantische melkproductie oogst bewondering. ‘Ik heb zelf ook koeien,’ zegt Bah, terwijl hij met een paar vrienden thee drinkt. ‘Maar die produceren lang niet zo veel als die van jullie.’ Terwijl een koe in Nederland dagelijks bijna 30 liter melk geeft, is de productie hier hooguit 3 liter.

Winkels in Senegal liggen vol met melk uit Nederland. La Belle Hollandaise, de naam waaronder FrieslandCampina hier geconcentreerde melk in blik verkoopt, is tot in de kleinste dorpen te vinden. Ook melkpoeder komt in veel gevallen uit Nederland. ‘Zelf produceren we in Senegal helaas niet voldoende,’ zegt Bah. ‘Alleen in de regentijd, als er voldoende gras is, kunnen we onze koeien melken.’ De rest van het jaar staan de dieren droog. ‘Om ook dan melk te kunnen drinken, moeten we die importeren.’

Met een waarde van ruim 122 miljard euro is Nederland na de Verenigde Staten de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld. Het grootste deel daarvan gaat naar andere landen in Europa, maar ook Afrika importeert veel. Zuivel, uien, aardappels, vleeskuikens, vis – volgens cijfers van Wageningen University verkochten Nederlandse bedrijven vorig jaar verspreid over het hele continent voor ruim 3 miljard euro aan agrarische producten.

De Nederlandse voedselexport is van levensbelang voor Afrika. Alternatieven zijn op veel plaatsen niet beschikbaar of aanzienlijk duurder. Het inkrimpen van de Nederlandse export, bijvoorbeeld wegens de stikstofuitstoot, zou in een land als Senegal zomaar een ernstige voedselcrisis kunnen veroorzaken. Illustratief is wat er gebeurde na het begin van de oorlog in Oekraïne, toen er door het wegvallen van graan uit Oekraïne in meerdere Afrikaanse landen tekorten aan brood ontstonden.

Ruim 80 procent van alle Nederlandse uien is bestemd voor de export

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw