Premium Lock Dit zijn de nieuwe fiscale regels voor bedrijfsoverdracht

10 mei 2023Leestijd: 8 minuten
Illustratie: Kaayman

Het kabinet houdt vast aan het versoberen van de fiscale regeling voor bedrijfsopvolging. Maar: ‘Het had veel erger gekund.’

Van veel kanten klinkt kritiek op de fiscaal vriendelijke bedrijfsopvolgingsregeling. Te ruim, zegt de een. Te rigide, zegt de ander. Het kabinet – op zoek naar geld en naar manieren om de uitvoering voor de Belastingdienst te vergemakkelijken – kondigde al aan om in te grijpen. Eind april maakte het in de Voorjaarsnota op hoofdlijnen duidelijk hoe het dat wil doen.

Geen verstoring van bedrijfscontinuïteit

Wat was het idee achter de huidige regeling? Bij de overdracht van een bedrijf aan de volgende generatie mag een torenhoge belastingaanslag de continuïteit niet verstoren. Daarom zijn er voor de bedrijfsoverdracht vrijstellingen opgenomen in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting. Die vrijstelling is er bijvoorbeeld voor ouders die hun bedrijf of de aandelen in het bedrijf aan de kinderen schenken of nalaten – maar er hoeft geen familierelatie tussen de schenker en ontvanger te bestaan.

Het economische belang van de regeling zit hem onder meer in het behoud van het familiebedrijf, dat van generatie op generatie overgaat. Zou bij elke overdracht moeten worden afgerekend met de fiscus, dan staat het familiebedrijf al snel op achterstand ten opzichte van buitenlandse concurrenten.

Bedrijf lager belast dan geschonken vakantiehuis

Er hoeft dan ook veel minder schenk- en erfbelasting te worden betaald over de waarde van een bedrijf dan over een vakantiehuis of een beleggingsportefeuille. Over een vakantiehuis van 1 miljoen euro betalen de kinderen tot 200.000 euro schenkbelasting. Over een bedrijf met een waarde van 1 miljoen euro is de aanslag voor de schenkbelasting nul (zie ‘De huidige regeling’).

De huidige regeling

Ondernemers en aandeelhouders met een bedrijfsbelang vanaf in de regel 5 procent kunnen hun bedrijf of aandelen schenken aan hun kinderen, werknemers en anderen. Met een beroep op de bedrijfsopvolgings­regeling (BOR) is de overdracht deels vrijgesteld van schenkbelasting.

 

De schenker moet minimaal vijf jaar ­eigenaar of aandeelhouder zijn geweest. De ontvangers mogen het bedrijf niet binnen vijf jaar verkopen of beëindigen, anders komt de fiscus met een naheffing.

 

Daarnaast kent de inkomstenbelasting een vrijstelling voor de ‘stille reserves’ in het bedrijf. Dat kan een in waarde gestegen pand zijn of de gestegen waarde van de aandelen in het bedrijf. Die waardestijging is eigenlijk belast, maar gaat via de ‘doorschuifregeling’ onbelast over op de voortzetters. Op hun beurt kunnen zij ‘later’ de belastingclaim ook weer doorschuiven.

 

Bij overlijden van de ondernemer kunnen de erfgenamen de BOR aanvragen. De overleden ondernemer moet dan wel minimaal een jaar eigenaar zijn geweest van het bedrijf.

Maar de bedrijfsopvolgingsregeling, vaak afgekort tot BOR, ligt onder vuur. Vorig jaar concludeerde het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek dat de regeling in veel gevallen helemaal niet nodig is. De ruime vrijstelling is natuurlijk mooi meegenomen voor degene aan wie het bedrijf is geschonken of nage­laten. Maar bestond de vrijstelling niet, dan kon de belastingaanslag worden ­betaald zonder dat de continuïteit van bedrijven in gevaar zou zijn gekomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw