Premium Lock Hoe u ondanks strengere regels slim geld kunt schenken

21 februari 2023Leestijd: 13 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Door forse ingrepen in de schenk- en erfbelasting staan gangbare manieren om belastingvriendelijk vermogen over te dragen aan de kinderen onder druk.

Jarenlang was belastingvrij schenken betrekkelijk eenvoudig. Je had de jubelton waarmee ouders hun kinderen aan een huis konden helpen, er was het schenken op papier om hoge belastingaanslagen bij overlijden te voorkomen, en familiebedrijven konden bij overdracht aan de volgende generatie aanspraak maken op ruime belastingvrijstellingen.

Maar de afgelopen maanden voltrok zich een kleine aardverschuiving. In december deed de Hoge Raad uitspraak over schenkingsvrijstel­lingen, de jubelton is vervallen en de vermogenstaks van box 3 ingrijpend gewijzigd, en het kabinet grijpt in bij de fiscaal gunstige regeling voor bedrijfsopvolging.

EW zet met drie deskundigen de gevolgen voor uw vermogen op een rij.

Vrijstellingen in de schenk- en erfbelasting

Iedereen mag schenken aan elkaar en de ontvanger van de schenking betaalt daarover belasting. Maar er zijn uitzonderingen. Kinderen, ook de stief- en pleegkinderen, mogen jaarlijks 6.035 euro belastingvrij van hun ouders ontvangen. Iedereen mag jaarlijks 2.418 euro belastingvrij ontvangen van een willekeurige derde. Dat mogen ook vele willekeurige derden zijn. Zolang elke schenking onder de vrijstelling blijft, hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald en er hoeft ook geen aangifte te worden gedaan bij de Belastingdienst.

Kinderen mogen daarnaast eenmalig 28.947 euro belastingvrij ontvangen van hun ouders, als zij of hun partner tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De kinderen mogen zelf bepalen waaraan zij de schenking besteden (een huis bijvoorbeeld). Van de schenking moeten zij wel aangifte doen, op het aangiftebiljet kruisen ze aan dat ze gebruikmaken van deze eenmalige hoge schenkvrijstelling. Kinderen die een dure studie volgen, mogen eenmalig 60.298 euro belastingvrij ontvangen van hun ouders.

Jubelton bijna afgeschaft

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.