NVDE Premium Corner

Strijd voor ‘goede’ besparing energie nog niet gestreden

23 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Olof van der Gaag is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Wat heeft die met energiebesparing te maken?

Bij de NVDE zitten bedrijven die zich richten op duurzame energie en energiebesparing, zoals isolatiebedrijven en warmtepompleveranciers. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel en de gaskraan naar Europa grotendeels dichtdraaide, kreeg energiebesparing extra urgentie. ‘Het duurt tientallen jaren voordat Nederland volledig kan draaien op duurzame energie zoals windenergie en geothermie. Energiebesparing kan veel sneller,’ zegt Van der Gaag in gesprek met EW.

Daarom stelde hij al snel na de invasie een besparingsplan op: Nederland moet 5 miljard kuub gas besparen (op 40 miljard kuub gebruik). Bijvoorbeeld door (cv)-installaties beter in te regelen en buizen te isoleren. ‘Mensen vonden dat ambitieus, maar het werd uiteindelijk een besparing van 10 miljard kuub.’

Niet de hele besparing was gunstig: sommige mensen zetten de centrale verwarming vanwege bittere financiële noodzaak uit en sommige bedrijven sloten hun deuren.

Gaat dat besparen niet vanzelf, nu de energieprijzen nog altijd veel hoger zijn dan anderhalf jaar geleden?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.