Tarieven Premium Corner

Het dynamische energiecontract: voor wie is het voordelig?

16 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Het dynamische energiecontract beweegt mee met de energiemarkten. Voor wie is dit contract voordelig?

1. Wat is er dynamisch aan het dynamische contract?

Bij het variabele energiecontract staan de tarieven voor gas en elektra minimaal voor de komende maand vast. Bij het dynamische contract kunnen de tarieven wijzigen per uur, doordat ze één op één zijn gekoppeld aan de ‘spotprijzen’ op de energiemarkten – dat zijn de groothandelsprijzen die de leveranciers betalen voor gas en elektra.

De leveranciers zetten boven op de groothandelsprijs hun eigen kosten en een marge. De btw, de energiebelasting en de kosten voor het transport van de energie komen daar nog bij. Elke dag voor drie uur ’s middags krijgen klanten van hun leverancier een overzicht van de tarieven voor de komende dag. Bij elektriciteit zijn dat uurtarieven. Bij gas gaat het om één tarief voor de hele dag.

2. Bij wie kun je terecht?

Sinds een paar jaar bieden een stuk of tien kleinere leveranciers en de ANWB (in verband met de elektrische auto) het dynamische energiecontract aan voor particulieren en bedrijven. De meeste leveranciers van dynamische contracten zijn aangesloten bij de in 2022 opgerichte brancheorganisatie (zie ook www.dynamische-energieprijzen.nl).

3. Voor wie is het geschikt?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.