Premium Lock Energieaanbieders verstoppen zich achter vage websites

07 september 2022Leestijd: 4 minuten
vattenfall energietarieven

Wisselen van energieleverancier is nu meestal niet logisch. Wie toch een nieuw energiecontract nodig heeft, staat een zoektocht te wachten. Veel aanbieders maken het moeilijk om klant te worden en een vast contract is bijna nergens te vinden. Maar er zijn uitzonderingen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakte onlangs bekend dat het aandeel Nederlanders met een variabel energiecontract in een half jaar is gestegen van 50 naar 56 procent. Voor de sterke stijging van de energieprijzen was het raadzaam om geregeld over te stappen, om zo te profiteren van scherpe aanbiedingen en welkomstkortingen. Maar inmiddels is overstappen in de meeste gevallen niet verstandig, en in de praktijk meestal ook nagenoeg onmogelijk.

Steeds meer mensen betalen variabele tarieven

Dat het aandeel variabele contracten de komende tijd zal stijgen, staat vast. Maar ook ACM kan moeilijk inschatten in welk tempo zich dat zal voltrekken. Volgens een woordvoerder heeft ACM wel inzicht in hoeveel klanten welk type contract hebben, maar weet zij niet hoe lang contacten met een afgesproken looptijd nog gelden.

Aangezien de afgelopen maanden nauwelijks nog vaste contracten zijn afgesloten, zullen de 11 procent een-jaarscontracten de komende twee, drie maanden ook grotendeels worden omgezet in variabele contracten. Contracten voor twee jaar zijn zeldzaam (1 procent). De bulk wordt gevormd door contracten voor drie jaar (25 procent), gevolgd door die voor vijf jaar (8 procent). Maar of zo’n – bijvoorbeeld – driejaarscontract morgen afloopt of in januari 2025, weet ACM niet.

Het is daardoor lastig in te schatten hoe sterk het aandeel variabele contracten de komende maanden zal stijgen. Maar het is niet onrealistisch om voorzichtig te schatten dat binnen nu en een jaar 75 procent van de Nederlanders een contract met variabele tarieven zal hebben.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw