ECB Premium Corner

Digitale euro op zoek naar probleem

02 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Komt de digitale euro er, of toch niet? In oktober neemt de Europese Centrale Bank (ECB) het besluit al dan niet verder te gaan met de ontwikkeling van een digitale munt.

Net als met fysieke munten en biljetten, moet je ook met dit digitale contante geld eenvoudig en anoniem kunnen betalen. De ECB bezweert dat het niet in plaats komt van munten en biljetten, maar ernaast.

Digitale euro is publiek geld

Om te beginnen vraagt het meest verwarrende element van dit digitale betaalmiddel om uitleg: de euro op de betaalrekening bij ABN AMRO of ING is ook een digitale euro, maar dat is een private euro, want uitgegeven door een private bank. Wat de ECB onderzoekt is een publieke digitale munt. Geld dat de centrale bank uitgeeft – munten en biljetten – is publiek geld.

Als het straks mogelijk wordt om bij de ECB een ‘internetbankrekening’ aan te houden, dan zijn de euro’s op die rekening daarom digitale publieke euro’s. Op dit moment is het onmogelijk om een betaalrekening aan te houden bij de ECB – dat is het domein van private, commerciële banken zoals ABN AMRO en ING.

Voer voor complotvermoeders

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.