Hoofdeconoom Saxo Bank Premium Corner

Steen Jakobsen: ‘De realiteit is vaak nog veel krankzinniger’

27 december 2022Leestijd: 2 minuten

Hoofdeconoom Steen Jakobsen (56) van Saxo Bank stelt elk jaar een lijst op met tien voorspellingen die grenzen aan het onvoorstelbare. In het afgelopen jaar kwamen er drie uit. Wat staat de belegger in 2023 te wachten?

EW U had het in 2022 drie van de tien keer goed: Facebook in de problemen, de inflatie torenhoog en de wereld sluit olie- en gasproducenten weer in de armen. Wat is de meest extreme voorspelling voor ­komend jaar?

Steen Jakobsen: ‘Er zal een land zijn dat een verbod instelt op de consumptie van vlees. Een zeer groot deel van het voedsel wordt verbouwd om er dieren mee te voeden, die weer worden gegeten door mensen. Om de CO2-uitstoot naar nul te krijgen, zal de consumptie van vlees omlaag moeten.’

KlepLees het interview met directeur van Saxo Bank Nederland Saskia Klep: ‘Mijn vader leerde me kritisch te denken’

EW Maar vindt u dat waarschijnlijk?

Jakobsen: ‘Er is genoeg animo om vlees te vervangen door plantaardige producten. Het probleem is alleen dat het aanbod van vleesvervangers nog veel te karig is. Maar wat ik het interessante eraan vind, is dat het past binnen de trend om minder grondstoffen te verbruiken om tot een eindproduct te komen. Dat moet volgens mij het uitgangspunt zijn om te vergroenen.’

EW Welke voorspelling voor 2023 behoort tot uw favorieten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.