belasting Premium Corner

Lezersvragen over box 3 en skipassen

15 november 2022Leestijd: 2 minuten

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­ vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week over het omzeilen van box 3 met aandelen en skipassen.

Box 3 omzeilen met aandelen

Ik heb een deel van mijn vermogen belegd in aandelen. Kan ik de vermogensrendements­heffing verminderen door deze aandelen in december te verkopen en begin volgend jaar weer terug te kopen? Op die manier heb ik op de peildatum minder hoog belast vermogen. J.S., Heerenveen

De waarde van de banktegoeden, overige bezittingen en schulden wordt één keer per jaar, op 31 december (de peildatum), bepaald. Vanuit fiscaal oogpunt kan het interessant zijn om hoogbelaste beleggingen vlak voor deze datum om te zetten in laag­belast spaargeld.

De Belastingdienst kan dit echter zien als belastingarbitrage. In de Overbruggingswet box 3 is geregeld dat wanneer binnen een periode van drie maanden rond de peildatum een verkooptransactie en een tegengestelde (koop)transactie plaatsvinden, deze transacties voor de belastingheffing in box 3 als het ware genegeerd worden.

Dit is anders als er zakelijke (niet-fiscale) motieven aan ten grondslag liggen.

Denkbaar is bijvoorbeeld dat de ontwikkelingen op de beurs leiden tot verschillende transacties binnen drie maanden.

Het lijkt mij in dit geval redelijk dat op de peildatum wordt gekeken naar de samenstelling van het vermogen op dat moment. Beleggers zouden anders gedurende drie maanden fiscaal ‘opgesloten’ worden in box 3.

Als de momenten van de transacties heel kort op elkaar liggen, bijvoorbeeld enkele dagen, dan hebt u wat mij betreft een beetje de schijn tegen. Maar mogelijk kunt u prima onderbouwen dat u geen fiscale motieven hebt voor deze transacties.

Mr. drs. John Bult is belastingadviseur en estate-planner bij Argues B.V. en docent bij diverse opleidingsinstituten.

Toch toeslag SKIPASSEN?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.