Qatar

Arbeidsmigranten niet compenseren, vindt FIFA

28 november 2022Leestijd: 2 minuten

Hoe werd Gianni Infantino de machtigste man in het voetbal?

Infantino werd in 1970 geboren in het Zwitserse Birg als zoon van Italiaanse immigranten. Na zijn studie rechten aan de universiteit van Freiburg werkte hij bijna zijn hele carrière in de voetballerij. In 2000 begon Infantino bij de Union of European Football Association (UEFA), één van de zes continentale bonden van de FIFA. Bij de UEFA begon Infantino op de juridische afdeling en schopte het in 2009 tot secretaris-­generaal van de bond. In 2016 volgde Infantino Sepp Blatter op als voorzitter van de FIFA.

Wat doet de FIFA eigenlijk?

De wereldvoetbalbond FIFA – afkorting van: Fédération Internationale de Football Association – is verantwoordelijk voor het organiseren van alle grote voetbaltoernooien wereldwijd, zoals het wereldkampioenschap (WK). De FIFA en haar zes continentale bonden zijn steenrijke organisaties. De inkomsten uit het WK komen voor de FIFA neer op 4,5 ­miljard euro. De kosten van het orga­niseren bedragen ruim 1,6 mil­jard euro.

De FIFA kent een verleden van corruptie. In 2015 werden zeven FIFA-functionarissen in Zürich opgepakt op verdenking van het ontvangen van 145 miljoen euro aan steekpenningen voor de toekenning van media- en marketingrechten.

Hoe doet Infantino het?

Niet al te best. Als voorzitter van de FIFA is Infantino het boegbeeld van het veelbesproken WK voetbal in Qatar, dat op 20 november begon.

Lees ook het opiniestuk van Gerry van der List: FIFA heeft groot gelijk met het verbieden van de OneLove-band

Toen het WK nog geen 24 uur bezig was, kwamen de FIFA en Infantino ­negatief in het nieuws toen bekend werd dat de FIFA het dragen van de ­zogeheten OneLove-aanvoerdersband ­verbiedt. Wie de band toch zou dragen, kon een gele kaart tegemoet zien. Na deze aankondiging van de FIFA besloten diverse Europese aanvoerders, onder wie de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk, de band niet te dragen.

Intussen voeren Amnesty Interna­tional en grote sponsoren als Coca-Cola en Budweiser de druk op bij de FIFA om immigranten te compenseren die de stadions hebben gebouwd. De organisaties eisen dat de FIFA minimaal 430 miljoen euro uitkeert aan de immigranten. Dat is precies het bedrag dat de FIFA heeft gereserveerd als prijzengeld van het WK. De FIFA heeft laten weten voorlopig niet te zullen compen­seren.

Na die controversiële uitspraken zit een herverkiezing er zeker niet in?

Opvallend genoeg wel. Het is al zeker dat Infantino wordt herkozen omdat hij zich als enige heeft gekandideerd. Onder meer de KNVB steunt de herverkiezing van Infantino, maar heeft wel als kanttekening dat criteria als de naleving van de mensenrechten dienen ­ mee te tellen bij de toewijzing van grote toernooien.

Bekijk ook deze opvallende persconferentie van Infantino

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.