Premium Lock Lezers met vragen over de huurtoeslag en het bouwdepot

02 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Spaarvarken. Foto: Unsplash

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week met vragen over de huurtoeslag voor studenten en de gevolgen van een vertraging voor het bouwdepot.

Huurtoeslag voor kamer van student

Mijn dochter woont al een paar jaar op kamers in Rotterdam. Ze is onlangs naar een kamer in een ander studentenhuis verhuisd. Met haar vorige kamer had ze recht op huurtoeslag, maar nu niet meer, beweren haar nieuwe huisgenoten. Hoe kan dat en klopt dat wel? Haar inkomen is zeer laag en niet gewijzigd sinds ze is verhuisd.

F.K., Dordrecht

Of je als student huurtoeslag kunt ontvangen, hangt onder meer af van je woonsituatie en de hoogte van de huur. Er zijn geen aparte regels voor huurtoeslag bij studenten. De voorwaarden voor de huurtoeslag zijn dus gelijk aan die van alle anderen in Nederland.

Deze voorwaarden houden in dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben of een geldige verblijfsvergunning, 18 jaar of ouder moet zijn en een zelfstandige woonruimte moet huren waarmee je bij de gemeente staat ingeschreven. Ook mogen de huur en het (gezamenlijk) inkomen niet te hoog zijn om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Voor de huur geldt een bovengrens van 763 euro. Voor meer informatie over de voorwaarden kun je terecht op belastingdienst.nl/huurtoeslag.

Voldoen de situatie van uw dochter, haar inkomen/vermogen en de studentenkamer aan deze voorwaarden, dan is er normaal gesproken recht op huurtoeslag. Nu het gaat om een verhuizing, is het wel belangrijk dat de studentenkamer als gesplitste woning bekend is bij de Belastingdienst. Je moet de huurtoeslag daarvoor zelf aanvragen. Op de genoemde Belastingdienst-webpagina kun je ook een proefberekening maken voor de hoogte van de toeslag.

mr. Marcel van Kooten ffp mfp cfp® is fiscaal/financieel planner bij OCM3 en parttime­docent aan de ­Hogeschool Arnhem Nijmegen

Trage verbouwing

We hebben een bouwdepot bij de bank voor de kosten van de verbouwing van onze nieuwe woning. Maar de bouw loopt wat vertraging op, onder meer door problemen met de vergunning en een tekort aan arbeidskrachten. Ik schat in dat we pas over anderhalf jaar kunnen beginnen met deel twee van de verbouwing. Kunnen we op dat moment nog wel gebruikmaken van het bouwdepot van de bank?

I.R., Rotterdam

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw