Waarom alle spaarders recht hebben op compensatie

05 juli 2022Leestijd: 2 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen hun belastingaanslagen over de jaren 2017 tot en met 2020, krijgen vanaf deze maand geld terug van de fiscus. Spaarders die geen bezwaar maakten, vissen ten onrechte achter het net, schrijft Jeroen van Wensen.

Deze week staat in EW een groot interview met Cor Overduin, ‘de man van elf miljard’ – naar het ten onrechte geïnde bedrag aan box 3-belasting over de jaren 2017 tot en met heden. Overduin, belastingadviseur bij Grant Thornton, staat de Bond voor Belastingbetalers al tien jaar bij in procedures tegen de Staat over box 3, de belasting over spaargeld en vermogen.

Gelijk van de Hoge Raad, maar toch met lege handen

Op 24 december 2021 kregen Overduin en de Bond gelijk van de Hoge Raad. De hoogste rechters oordeelden dat box 3 voor spaarders juridisch niet door de beugel kan. Spaarders ontvangen geen of nauwelijks rente, maar worden aangeslagen alsof ze wel veel rente ontvangen.

Door de uitspraak krijgen spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen hun belastingaanslag de ten onrechte betaalde belasting terug (u kunt hier uitrekenen hoeveel dat is).

Maar door per 2016 op slinkse wijze de wet te wijzigen, vissen spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt achter het net. Zij – dat gaat om miljoenen spaarders – wisten niet dat er zogeheten massaal bezwaar-procedures werden gevoerd tegen box 3 en vertrouwden er (ten onrechte) op dat de wetten van de overheid deugen.

Geen recht, maar een gunst

Maar die wetten blijken dus niet in alle gevallen te deugen en het misplaatste vertrouwen komt hun duur te staan. Wettelijk gezien hebben de niet-bezwaarmakers namelijk nergens recht op, dus de overheid hoeft ze niets terug te betalen. Mogelijk besluit het kabinet deze groep toch tegemoet te komen, als een soort gunst. Maar waarschijnlijk zal die gunst niet meer dan een schijntje zijn, want het kabinet ziet door de torenhoge inflatie de uitgaven al aan alle kanten oplopen.

‘We hebben zoveel van je gestolen, dat we het niet kunnen terugbetalen,’ zegt Overduin daarover in het interview met EW. Eind juni verscheen van Overduin een uitgebreide studie naar de wetswijziging van 2016 die miljoenen spaarders buitenspel zet. De kop boven zijn studie in het Weekblad fiscaal recht spreekt boekdelen: Ziedaar de wijziging spelregels massaal bezwaar: parlement misleid en de burger ‘de sigaar’.

Verkeerd ingelicht en misleid

Overduin laat aan de hand van een reconstructie zien dat het toenmalige kabinet de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht (Overduin: ‘Misleid’), door te suggereren dat deze wetswijziging een verbetering zou zijn voor de burger. Dat is het dus niet.

In het interview met EW van deze week gaat Overduin uitgebreid in op de uitspraken van de Hoge Raad en op de vraag waarom ook niet de klagende spaarder moet worden gecompenseerd.