2025 Premium Corner

Zo ziet de box 3-belasting voor spaarders en beleggers er straks uit

25 april 2022Leestijd: 3 minuten

Vanaf 2025 betaalt u in box 3 belasting over de werkelijk behaalde winsten op uw vermogen. Verlies is fiscaal verrekenbaar.

box 3

Lees meer over ‘het Kerstarrest’ van 24 december: Hoge Raad torpedeert box 3

Het moet mogelijk zijn om per 2025 een box 3-heffing in te voeren die de werkelijke vermogenswinsten belast. Dat volgt uit onderzoek van IT-consultant CapGemini, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financiën. Het huidige stelsel, waarin de heffing is gebaseerd op fictieve (forfaitaire) vermogenswinsten, vervalt dan. In december heeft de Hoge Raad de forfaits afgeschoten, vandaar dat het kabinet haast heeft met een nieuwe vermogenstaks.

Halverwege april openbaarde staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën daarvan de hoofdlijnen. De belangrijkste wijziging is dat voortaan de opbrengsten van het vermogen leidend zijn, en niet langer de omvang. Een spaarder met 1 miljoen euro op de bank, maar zonder rente-inkomsten, betaalt vanaf 2025 geen box 3-belasting meer. Alles wat nu in box 3 valt, zoals spaargeld, aandelen, vastgoed en schulden, valt ook vanaf 2025 in box 3. Wat ook niet wijzigt, is de belasting op het ‘eigen‘ huis. Dat blijft vallen in box 1 van de inkomstenbelasting, met de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.

Keus is gevallen op vermogensaanwasbelasting

Het kabinet kiest definitief voor een vermogensaanwasbelasting. Daarmee is de vermogenswinstbelasting – het andere systeem om werkelijke winsten te belasten – afgevallen. Bij ‘aanwas’ wordt de koerswinst op een aandeel of de waardestijging van een verhuurd huis, jaarlijks belast. Bij ‘winst’ komt de Belastingdienst pas langs bij verkoop van het aandeel of het huis. In beide stelsels zijn de ontvangen rente, dividend, huur en pacht jaarlijks belast.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.