Premium Lock Weer kolen stoken door gastekort. En dan?

30 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Eemshaven: de grootste elektriciteitscentrale van het land kan weer vol kolen stoken. Foto: Hans van Rhoon/ANP

Industrie moet de grootste klappen opvangen bij een gastekort. Van burgers wordt weinig gevraagd. Is dat wel verstandig?

De wet om kolencentrales grotendeels stil te leggen was nauwelijks van tafel, of de kolencentrale van RWE in de Eemshaven draaide alweer op volle toeren. Met 1,6 GW is het de grootste elektriciteitscentrale van het land. Daarmee wordt dus flink wat gas bespaard. Maar of het besluit om kolencentrales weer te laten draaien voldoende effect sorteert, is nog de vraag.

Russische gaskraan steeds verder dicht

De Russische gaskraan gaat steeds verder dicht en dan moet de winter nog beginnen. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) klonk vorige week niet erg overtuigend over de gasvoorraden voor de winter.

Tot nu toe zijn de problemen op de gasmarkt weliswaar groot, maar nog enigszins overzichtelijk. De prijzen zijn hoog, maar de vraag is in de zomermaanden laag. Tot nu toe is er daardoor wel steeds voldoende gas. Maar of dat zo blijft, is de vraag.

Het kabinet heeft voor zo’n situatie een zogeheten maatregelenladder. Kort gezegd wordt daarin eerst iedereen gevraagd om zuinig aan te doen (is al gedaan). Vervolgens wordt in oplopende vormen van dwang de industrie stilgezet (een subsidie-tender voor vrijwillig uitschakelen is al in de maak). Pas als alle industrie is uitgeschakeld, komt het gasveld in Groningen weer op tafel. En dáárna pas worden huishoudens afgesloten, want die zijn aangeduid als ‘beschermde afnemers’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw