Joris Heijn Premium Corner

Wanneer pakt Jetten verwende burger aan in gascrisis?

21 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Er is iets fundamenteel mis met het gascrisisbeleid van Nederland. Dat gaat verder dan ‘Groningen’ of wel/geen kolencentrales. Het is het in beleid gegoten verwennen van burgers, schrijft Joris Heijn.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) gaf maandag 20 juni zijn zegen aan de kolencentrales om weer op volle toeren te gaan draaien. Dat had hij beter eerder kunnen doen, maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Toch zit het probleem dieper.

Drie grote gasverbruikers

Grofweg is het Nederlandse gasverbruik van 40 miljard kubieke meter in 2021 in drie gelijke blokken te verdelen tussen energie (elektriciteitsopwekking), huishoudens en industrie. Maatregelen voor elk blok kunnen dus net zo goed helpen.

Je zou bijvoorbeeld iets aan de energiemix van elektriciteit kunnen doen, zoals Jetten nu doet. Wind- en zonne-energie komen gelukkig snel op als bron van elektriciteit, maar die zijn niet ‘regelbaar’ – je kunt de zon niet verplichten harder te schijnen, of de dagen langer maken. Eerder heeft Jetten triomfantelijk het einde van de op kolen gestookte Hemwegcentrale in Amsterdam gevierd en hij wil de Onyx Centrale Rotterdam uitgeschakeld hebben, dus heel veel meer rek zit er niet meer in om de gascentrales te ondersteunen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Halfslachtige besparingscampagne

Het blok consumenten dan. Begin april (dus na het cv-ketelseizoen) lanceerde het kabinet een halfslachtige besparingscampagne. Met daarin nul nieuw beleid. Of je moet daaronder het later in stilte toegevoegde advies ‘gebruik je droger niet’ rekenen.

En daarbij blijft het waarschijnlijk. Want in Nederland geldt voor noodgevallen een ‘Bescherm en Herstelplan Gas’ dat Jetten maandag 20 juni heeft geactiveerd. Daarin staat een maatregelenladder (driemaal woordwaarde) en is de consument gekroond tot ‘beschermde afnemer’. Zie hieronder.

Tekst gaat hieronder verder

Image

Stap 1, de oproep tot minder verbruik, is al gezet in april en voorlopig de enige actie waarbij iets van consumenten wordt gevraagd. Een burger die zijn centrale verwarming gewoon op 20 tot 21 graden zet, is volgens dit beleid net zo ‘beschermd’ als een ziekenhuis.

Industrie mag het oplossen

Stap 3 is ook al in de week gelegd: het betalen van de industrie om vrijwillig tijdelijk met de productie te stoppen. Jetten zegt te werken aan beleid voor die maatregel. De rode lijn in de ‘ladder’ hierboven is de drempel om het Groninger gasveld weer in gebruik te nemen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.