Lezersvragen Premium Corner

Lezers met vragen over box 3 en de WOZ-waarde

10 mei 2022Leestijd: 2 minuten

Elke week geven deskundigen ­antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week over de teruggave van box 3-belasting en de invloed van zonnepanelen op de WOZ-waarde.

Spaartaks terugvragen

Wij hebben in 2015 ons huis verkocht, en eind 2017 pas ons nieuwe huis betaald. Dus over de jaren 2016 en 2017 hebben wij in box 3 vermogensrendementsheffing betaald. Kunnen wij over die jaren onze spaartaks terugvragen? En hoe moeten we dat aanpakken?

H.V., Delft

Het Kerstarrest van de Hoge Raad (2021) bevestigt dat de vermogensrendementsheffing in elk geval vanaf 2017 vaak onterecht is opgelegd. Om zeker te zijn van mogelijke compensatie, moet u binnen zes weken na de datum van de aanslag bezwaar aantekenen. Ook hierbij geldt de termijn van zes weken.

Intussen bekijkt het kabinet of ook compensatie bestaat voor aanslagen met rendementsheffing waartegen niet (tijdig) bezwaar is ingesteld. Aanslagen van voor 2017 komen bijna nooit in aanmerking voor een tegemoetkoming. Zeker voor deze aanslagen is een bezwaar vereist om misschien toch compensatie te krijgen.

Uit bestaande rechtspraak volgt dat alleen in uitzonderingssituaties de box 3-heffing van voor 2017 vervalt. Als bijvoorbeeld de belasting uit uw inkomen kan worden betaald, is er geen recht op compensatie.

Voor aanslagen uit 2017 of nog recenter is beslissend of de inkomstenbelasting (veel) hoger is dan het rendement op uw box 3-vermogen. Had u alleen spaarrekeningen in box 3, dan is dat als hoofd­regel inderdaad het geval en volgt compensatie. Zeker als u tijdig bezwaar hebt gemaakt tegen de aanslag.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.