Lezersvragen Premium Corner

Lezers met vragen over pacht en vertraagde levering webwinkel

31 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­ vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week over de waarde van verpacht land en een vertraagde levering van een webwinkel.

Waarde van verpacht land

We wonen in een woonboerderij op een perceel van 1 hectare. Daarnaast verpachten wij 1,5 hectare grasland voor agrarische doeleinden. De pachtsom van het grasland geeft een netto­rendement van 2 procent van de waarde. De WOZ-waarde van de boerderij met ondergrond is 375.000 euro, die van het grasland 75.000 euro. De boerderij met ondergrond valt in box 1, daarvoor geldt de fiscale bijtelling voor de eigen woning. Maar het grasland valt in box 3. Over welke waarde worden wij daarvoor aangeslagen?

F.E., Staphorst

Bij de beëindiging van een agrarisch bedrijf verhuist de grond met agrarische bestemming naar het privé­vermogen. Bij een lopend agrarisch bedrijf gebeurt hetzelfde wanneer de agrarische grond langdurig wordt verpacht. Voor de waardering van verpacht grasland en ­akkerland publiceert de ­Belastingdienst jaarlijks normwaarden. Deze lopen uiteen van nog geen 50.000 euro per hectare tot iets minder dan 137.000 euro per hectare, afhankelijk van de ligging in Nederland.

Op deze waarde per hectare geldt een procentuele korting die afhangt van de resterende looptijd van de pacht.

Wanneer de waarde van het verpachte grasland volgens u lager dient te zijn dan uit de gepubliceerde cijfers blijkt, staat het u vrij een lagere waarde aan te houden.

In dat geval geeft u deze lagere waarde aan en dient u toe te lichten waarom de waarde van uw grasland afwijkt. De Belastingdienst beslist of de lagere waarde in stand kan blijven. De normwaarden van verpachte gronden in box 3 vindt u terug op belastingdienst.nl.

mr. Pieter Spooren is financieel planner bij HLB Witlox Van den Boomen ­adviseurs en accountants

Tuinset met vertraging

Ik heb onlangs bij een webwinkel een tuinset gekocht. Die zou binnen een week worden geleverd, maar nu krijgen we bericht dat het nog zeker twee maanden gaat duren. Ik vind dat veel te lang, omdat ik dan een groot deel van de zomer zonder fatsoenlijke tuinset zit. Kan ik nu onder de koop uit?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.