Premium Lock Arbeidsmigrant is nog broodnodig

02 mei 2022Leestijd: 9 minuten
Bulgaarse arbeidsmigranten aan het werk op een spruitenveld. Foto: Sabine Joosten/HH/ANP

Jaarlijks komen er duizenden kennis- en arbeidsmigranten naar Nederland. Wie zijn dat? Wat doen ze en kan Nederland zonder ze?

Bedrijven staan te springen om personeel. Er zijn meer vacatures dan er mensen beschikbaar zijn. Een snelle oplossing is om mensen uit het buitenland in te zetten. En dat wil de Europese Commissie dan ook doen. Arbeiders uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië zouden makkelijker een werkvergunning in de Europese Unie (EU) moeten krijgen, vindt de Commissie. Daarvoor wil de Unie afspraken maken met die landen.

In één adem met arbeidsmigranten worden vaak ook de problemen en misstanden genoemd: erbarmelijke huisvesting, overlast en slechte werkomstandigheden. Wat leveren de ­arbeidsmigranten de economie op? Houden ze, doordat ze vaak voor een laag loon willen werken, investeringen in ­automatisering bij bedrijven tegen? Wie zijn de arbeidsmigranten? Waar werken ze? En kan Nederland zonder ze?

Groep arbeidsmigranten is gemêleerd

De groep arbeidsmigranten is groot en gemêleerd. Zo woonden en werkten er in 2020 zo’n 620.000 arbeidsmigranten in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op bijna 9 miljoen werkenden, is 7 procent arbeidsmigrant. Meer dan de helft komt uit Midden- en Oost-Europese landen.

Belgen

Aantal: 31.100, van wie 60 procent niet in Nederland woont. 23.000 Belgen hebben een contract voor onbepaalde tijd.

 

Hun gemiddelde leeftijd ligt tussen de 35 en 45 jaar en ze verdienen tussen de 20 en 25 euro per uur.

Belgische arbeids­migranten werken vooral in de industrie en gezondheidszorg.

SEO Economisch Onderzoek rekende in 2016 uit dat deze groep arbeidsmigranten voor 11 miljard euro bijdroeg aan het nationaal inkomen. Na aftrek van de daarvan uitgekeerde beloning aan arbeidsmigranten, blijft hier ruim 5 miljard euro van over, ongeveer 300 euro per Nederlander, aldus SEO. En de periode die ze hier wonen, geven ze ook hier hun geld uit. Daar staan wel maatschappelijke kosten tegenover, zoals huisvesting, vooral in de regio’s Groot-Amsterdam, Haaglanden, Rijnmond, West-Brabant en Noord-Limburg.

Arbeidsmigranten werken vooral via uitzendbureaus in de logistiek (44 procent), tuinbouw (19 procent) en voedingsindustrie (13 procent). Het zijn vooral jonge mannen (tussen de 25 en 35 jaar) die hierheen komen, blijkt uit de gegevens van het CBS. Ze hebben flexibele contracten en verdienen het minimumloon van 10 tot 15 euro per uur.

Er komen minder Polen

De meerderheid komt uit Polen, maar dat is aan het kantelen. ‘Polen konden hier vier keer meer verdienen dan in eigen land,’ zegt Jurriën Koops (56), directeur van de Algemene Bond Uitzend­ondernemingen. ‘Maar inmiddels is dat verschil veel minder groot, doordat de economie daar verbetert.’ Daarnaast daalt de werkloosheid in Polen al een paar jaar gestaag. Het werkloosheidspercentage in Polen is 3 procent. Dat is zelfs iets lager dan in Nederland (3,4 procent), blijkt uit cijfers van Eurostat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw