Premium Lock Exploderende immigratie is EU nog niet genoeg

28 april 2022Leestijd: 3 minuten
Eurocommissarissen Margaritis Schinas en Ylva Johansson presenteren migratieplan in Brussel. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Er is een probleem op de arbeidsmarkt. Veel sectoren hebben arbeidskrachten nodig. Dat probleem speelt in een groot deel van de Europese Unie. De Europese Commissie denkt de oplossing te hebben gevonden door arbeidsmigranten van buiten de Unie te halen. Onwenselijk, schrijft Carla Joosten. De problemen door immigratie zijn nu al niet meer op te lossen. Er zijn creatievere oplossingen voor het tekort op de arbeidsmarkt.

Arbeiders uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië zouden makkelijker een werkvergunning in de Europese Unie (EU) moeten krijgen, vindt de Europese Commissie. Daarvoor wil de Unie afspraken maken met die landen. Maar de immigratie in Nederland is al zo hoog dat de bijkomende problemen van huisvesting, zorg en onderwijs nu al niet kunnen worden opgevangen. Het probleem op de arbeidsmarkt moet op andere wijze worden opgelost.

Herhaling echec van halve eeuw geleden dreigt

Met het plan van de Europese Commissie waarover de EU-landen en het Europees Parlement zich nog moeten buigen, dreigt een herhaling van het echec van een halve eeuw geleden. Eerst werden gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Turkije en Griekenland gehaald en eind jaren zestig volgden arbeiders uit Marokko.

Lees ook Jan Latten over het land dat in zijn voegen kraakt: Ruimteprobleem wordt in 2022 nijpend door immigratie

De werkgevers hadden hun probleem opgelost maar de maatschappij was niet berekend op het opnemen van de arbeiders en later hun gezinnen. De integratie van velen is nooit echt voltooid.

Intussen zitten de werkgevers opnieuw met de handen in het haar. De vergrijzing begint haar tol te eisen. Maar die hadden de bedrijven kunnen zien aankomen.

Tot op heden kon het tekort aan handjes worden opgelost door werklustige arbeiders uit Midden- en Oost-Europa. Maar dat lukt niet meer en dus wordt richting Afrika gekeken. De Europese Commissie wil dit ook en wil twee vliegen in een klap slaan: het huidige haperende asiel- en migratiebeleid in Europa verbeteren. ‘Dankzij een ambitieus en duurzaam EU-beleid inzake legale migratie kunnen we het talent aantrekken dat onze economieën nodig hebben, en veilige kanalen creëren om Europa te bereiken,’ schrijft de Commissie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw