Jeroen van Wensen Premium Corner

Hoge Raad torpedeert box 3: spaarders krijgen geld terug

24 december 2021Leestijd: 4 minuten

De Hoge Raad heeft op vrijdag geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing van box 3 juridisch niet door de beugel kan. Het (nieuwe) kabinet heeft er een levensgroot probleem bij, schrijft Jeroen van Wensen.

De Belastingdienst mag over niet meer rendement belasting heffen, dan over het in een jaar daadwerkelijk behaalde rendement. Dat is kort en goed het oordeel van de Hoge Raad in een zaak die handelde over de box 3-heffing van de inkomstenbelasting, zoals die geldt sinds 2017. Het betekent dat vooral spaarders geld terug moeten krijgen.

‘Deze keer is het gelukt’

‘Ze hebben de trekker uiteindelijk overgehaald,’ zegt Cor Overduin (59), die als belastingadviseur verbonden aan Grant Thornton, de Bond voor Belastingbetalers al jaren bijstaat in box 3-zaken. Telkens kregen Overduin en de Bond bij de rechter nul op het rekest. ‘Maar deze keer is het gelukt.’

Box 3-belastingbetalers kunnen gaan rekenen: heeft de fiscus mij sinds 2017 voor een hoger rendement aangeslagen dan het door mij werkelijk behaalde rendement? Als het werkelijk rendement lager ligt, dan krijgen ze geld terug.

Box 3 en fictieve rendementen

In box 3 wordt belasting geheven over spaargeld, beleggingen en bijvoorbeeld het tweede huis. De Belastingdienst berekent over de waarde van het vermogen jaarlijks een fictief (forfaitair) rendement, dat oploopt tot 5,6 procent. Over dat fictieve rendement wordt 31 procent belasting geheven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.