Premium Lock Uitstoot reizende werknemer binnenkort vastgelegd door werkgever

05 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Is gratis OV de oplossing voor de stijgende brandstofprijzen? Foto: ANP.

Komt de werknemer met de fiets, het openbaar vervoer of de auto naar het werk? En wat is de CO2-uitstoot van de auto van de werknemer? Het zijn zaken die grotere werkgevers binnenkort moeten gaan vastleggen, als het aan het kabinet ligt. Vier vragen en antwoorden over deze maatregel.

1. Waar komt deze maatregel vandaan?

Volgens Het Financieele Dagblad, dat hierover woensdag bericht, vloeit deze maatregel voort uit het in 2019 afgesloten Klimaatakkoord. In dat (Nederlandse) akkoord, gesloten tussen de overheid en bedrijven, staan de maatregelen die de Nederlandse CO2-uitstoot per 2030 met 60 procent moeten reduceren.

Woon-werkverkeer en zakelijke reizen door werknemers zijn goed voor de helft van de mobiliteitsuitstoot, die zelf weer goed is voor 20 procent van de totale CO2-uitstoot. De cijfers komen uit 2019, dus daarin zijn de effecten van corona (meer thuiswerken) nog niet meegenomen.

De maatregel had al per 1 januari 2022 moeten ingaan, schrijft de zakenkrant, maar door de lange aanloop naar de kabinetsformatie, is de invoering ervan vertraagd. Het nieuwe kabinet en de beide Kamers moeten nog instemmen met de definitieve maatregel.

2. En wat houdt de maatregel in?

Werkgevers moeten gaan vastleggen hoe werknemers van en naar het werk reizen. Dus lopend, per fiets, openbaar vervoer of de auto. Datzelfde geldt voor de zakelijke reizen die de werknemer voor de baas maakt.

Wanneer de werkgever de reisbewegingen in beeld heeft, is de CO2-uitstoot hiervan voor het bedrijf te berekenen. Om de uitstoot van de per auto reizende werknemer te kunnen meten, moet de werkgever ook bijhouden met wat voor auto de werknemer dat doet. Koopt de werknemer een andere auto, dan moet dat worden doorgegeven aan de personeelsadministratie.

Deze maatregel gaat alleen gelden voor bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw