Premium Lock Nieuwe Shells blijven weg uit Nederland

25 november 2021Leestijd: 7 minuten
Shells raffinaderij in Pernis, de grootste van Europa. Foto: Niels Stolte/Getty Images

Buitenlandse multinationals zijn cruciaal voor de welvaart. Maar hoe betrouwbaar vinden bazen in Michigan en Mumbai Nederlandse overheid nog?

Ben van Beurden nestelt zich binnenkort in zijn nieuwe Londense hoofdkantoor. Het beslissende telefoontje over miljardeninvesteringen, of grote ontslagrondes voor de 9.500 werknemers bij Shell in Nederland, komt niet meer uit Den Haag, maar uit Londen.

Het bestuurscentrum van Shell gaat van een paar straten van het hart van het polderoverleg met vakbonden en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad, naar de andere kant van de Noordzee. Ruim 1 miljoen Nederlanders werken voor een multinational waarvan het hoofdkantoor buiten Nederland staat en dat worden er steeds meer (zie ‘Baas ver weg’). Bij Tata Steel in IJmuiden, de voormalige Hoogovens, werken net zoveel mensen als bij Shell. Hun hoofdkantoor staat al jaren aan de andere kant van de wereld, in Mumbai.

Luister ook de podcast over het vertrek van Shell met Gertjan van Schoonhoven (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De CEO van Dow Chemical kijk niet naar het NOS Journaal

Tal van buitenlandse bedrijven (vooral Amerikaanse) begonnen in Nederland met niets, zoals Dow Chemical, dat zestig jaar geleden om puur rationele redenen een vestiging in Terneuzen begon die inmiddels is uitgegroeid tot zijn op-één-na grootste wereldwijd, met ruim 3.500 werknemers. Of sneaker­gigant Nike, die in 1999 naar Hilversum kwam en nu ruim 2.000 mensen van werk voorziet. Maar inmiddels bedenken bedrijven zich wel twee keer voordat zij zich aan Nederland binden.

De tijd dat een old boys network van CEO’s toezag op een groot deel van de nationale werkgelegenheid, is voorbij. De CEO van Nike zit in Oregon en leest niet dezelfde krant als zijn werknemers. De CEO van Dow Chemical in Michigan kijkt niet naar het NOS Journaal. Hun informatie over Nederland bereikt hen op heel andere manieren.

Vaak zijn zij in veel landen actief. Wat er in Nederland gebeurt, vergelijken zij dus automatisch met wat er in andere landen gebeurt. Waar stijgen de loonkosten? Welk land geeft de meeste subsidies voor de energietransitie? Waar daalt of stijgt de belastingdruk?

 

Nederland verliest op veel terreinen glans

Nederland blijft natuurlijk een aantrekkelijk land, hoogopgeleid, goed Engels sprekend. Maar op veel punten verliest het snel aan glans. Terwijl bedrijven elkaar in Glasgow overtoepten met klimaatambities, zit Nederland al sinds 15 januari met een demissionair kabinet. Nu bedrijven plannen maken voor miljardeninvesteringen in groenere energie, krijgen zij al bijna een jaar lang geen beeld van wat Nederland wil. Wordt ­waterstof gesubsidieerd? Kunnen bedrijven grote hoeveelheden CO2 opslaan ­onder de Noordzee? Het is allemaal onzeker, maar wel cruciaal om een vlekkeloze energievoorziening overeind te houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw