Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Waarom verlies van Shell’s hoofdkantoor voor Nederland pijnlijk is

19 november 2021Leestijd: 7 minuten

De relatie tussen de politiek en het grootbedrijf verzuurde in een paar jaar zo grondig dat Nederland zijn twee grootste multinationals kwijtraakte. ‘De imperiale krimp van Nederland is voltooid,’ stelt Gertjan van Schoonhoven vast.

En niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn. Zo luidt de dichtregel van Vasalis. Is die van toepassing op Shells exit uit Nederland?

Lees ook dit commentaar van Joris Heijn: Shell: van oppermachtig naar boksbal activisten

In termen van banen die verdwijnen, betekent de voorgenomen sluiting van het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell in Den Haag niet zoveel – op korte termijn. Zeker, het gaat om topbanen. Zowel de CEO als de CFO verkast naar Londen. Maar de aantallen zijn klein. ‘Minder dan tien’ executives verhuizen met Ben van Beurden en Jessica Uhl mee, volgens Shell. Verder heeft het vertrek ‘geen gevolgen voor de activiteiten van Shell in Nederland’. Materieel valt het ‘afgesneden zijn’ dus mee, vooralsnog.

Luister ook de podcast over het vertrek van Shell met Gertjan van Schoonhoven (tekst gaat hieronder verder):

Na 131 jaar ‘Koninklijke’ is dit een historisch schrijnend moment

Groot daarentegen, is de symbolische pijn van het vertrek zelf – het ‘snijden’. ‘Royal Dutch’ verdwijnt voorgoed uit de naam van de energiegigant, want Shell wordt volledig Brits. Historisch is dat – na 131 jaar ‘Koninklijke’ – een schrijnend moment. Ook anderszins is er symbolische pijn. Nederland wordt weer een stukje nietiger. Sterker: het is goed verdedigbaar dat Nederland op maandag 15 november 2021 – dag van de bekendmaking – definitief een nietig landje werd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.