Premium Lock Alle ogen op Draghi: wat gaat hij doen met EU-miljarden?

14 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Mario Draghi. Foto: ANP.

De Italiaanse premier Mario Draghi belooft drastische hervorming van de Italiaanse economie met hulp van de EU-gelden. Wat gebeurt er met de vele tientallen miljarden uit Europa?

Niet eerder in de geschiedenis van Italië is een nieuwe ­premier zo warm onthaald als technocraat Mario Dra- ghi (73). Toen Draghi begin dit jaar gehoor gaf aan de smeekbede van Italiaan­se prominenten om een regering van nationale eenheid te vormen, konden de Italianen hun geluk niet op. De voormalige president van de Europese Centrale Bank – bijgenaamd ‘super Mario’ vanwege zijn niet aflatende inzet om de euro te redden – wordt door de meeste Italianen gezien als de juiste man om Italië uit de pandemie te halen en de enorme ­bedragen uit het herstelfonds goed uit te geven.

Na moeizaam begin is lucht rond Draghi geklaard

Draghi had een moeizaam begin met een langzaam en chaotisch verlopen vaccinatieprogramma en groeiende kritiek van Italiaanse ondernemers over het uitblijven van financiële steun. Maar vier maanden na zijn aantreden is de lucht geklaard. Vaccinaties en versoepelingen maken de weg vrij voor economisch herstel. Het Italiaanse nationaal inkomen groeit met 4,3 procent in 2021, harder dan verwacht, en ook de verwachtingen voor 2022 zijn gunstig.

Lees ook de analyse van Jelte Wiersma van Italiës herstelplan: het kost wat, maar dan heb je ook niets

Ook in Brussel zijn de ogen op Draghi gericht. De EU-gelden bepalen niet alleen de toekomst van Italië, ze zijn ook fundamenteel voor het vertrouwen in Europa. Al jaren zijn er grote zorgen over de achterblijvende Italiaanse economische groei en de politieke instabiliteit. De pandemie verzwakte de economie nog verder. Vorig jaar slonk het nationaal inkomen met 9 procent en raakten één miljoen Italianen hun baan kwijt. De toch al hoge overheidsschuld liep verder op tot 160 procent van het nationaal inkomen.

De Italianen zijn ruim bedeeld uit het Europees herstelfonds. Van de 750 miljard euro krijgt Italië de komende vijf jaar 191,5 miljard euro – zo’n tweederde daarvan bestaat uit leningen en moet worden terugbetaald. De pot wordt aangevuld met een extra Europees fonds en eigen financiën. In totaal kan Italië over 248 miljard euro beschikken, zei Draghi eind april in het parlement.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw