Spac: alweer een private-equityfonds voor de particulier naar de beurs

29 april 2021Leestijd: 2 minuten
De spac komt naar Nederland. Foto: Colin Anderson/Getty Images

Sinds donderdag heeft Euronext er met Pegasus een nieuwe spac bij, waardoor het aantal ‘blanco-cheque-firma’s’ met een notering aan de Amsterdamse beurs op vier uitkomt. De komende tijd zal hun aantal flink toenemen. Hoe werkt de spac en waarop moet de belegger letten? EW zet de zaken voor u op een rij.

Precies 10 euro, dat is op donderdagochtend 29 april rond 10 uur de koers van het aandeel Pegasus. Wie een tientje over heeft, kan aandeelhouder worden van de spac van Bernard Arnault en Jean Pierre Mustier. De eerste is grootaandeelhouder van LVMH, het bedrijf achter luxemerken Louis Vuitton en Christian Dior. De tweede is de voormalige topman van de Italiaanse bank UniCredit.

Blanco-cheque-firma

Spac staat voor special purpose acquisition company, wat zich grofweg laat vertalen als: vehikel-om-een-bedrijf-te-kopen. Pegasus heeft een half miljard euro beschikbaar om een ‘fintech’ over te nemen, een technologisch bedrijf in de financiële sector. Lukt dat niet binnen twee jaar, dan krijgen beleggers hun geld terug. Lukt het wel, dan worden de aandeelhouders van Pegasus automatisch aandeelhouder van een nieuwe beursgenoteerde fintech. Maar welk bedrijf dat is, is nu nog onbekend.

‘De particuliere belegger moet kijken naar twee zaken. Heb ik vertrouwen in de acquisitiestrategie en in het management van de spac? Dat is hetzelfde wat een pensioenfonds doet, wanneer dat geld geeft aan een private-equityfonds,’ zegt René van Vlerken (50), hoofd beursnoteringen bij Euronext Amsterdam.

EW sprak met deskundigen over de spac. Hoe werkt het nou eigenlijk, waar moet je op letten en welke andere spacs staan genoteerd aan Euronext? Het artikel vindt u hier: