Geld Premium Corner

De spac is het private equity-fonds voor de gewone belegger

29 april 2021Leestijd: 8 minuten

Door de komst van de spac – spreek uit als spek of spak – kan de gewone belegger nu ook in private equity stappen. Hoe werkt dat?

Tot voor kort was het voorbehouden aan de (heel) rijken en aan institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen: investeren in snel groeiende, niet-beursgenoteerde bedrijven, die bij een latere beursgang een fortuin kunnen opleveren. Maar de uit de Verenigde Staten overgewaaide spac maakt het ook voor de gewone man of vrouw mogelijk om te beleggen in gehoopte groeidiamanten.

Voor een tientje of meer

Wie 10 euro of meer te beleggen heeft, kan aan Euronext Amsterdam of op buitenlandse beurzen een aandeel in een spac kopen, via zijn eigen broker of bank. De koers ligt in de regel om en nabij de 10 euro per aandeel. Spac staat voor special purpose acquisition company, wat zich grofweg laat vertalen als: vehikel-om-een-bedrijf-te-kopen. ‘Als de particuliere belegger zich goed laat informeren, dan ben ik ervan overtuigd dat het een prima belegging kan zijn,’ zegt René van Vlerken (50), hoofd beursnoteringen bij Euronext Amsterdam.

‘De particuliere belegger moet kijken naar twee zaken. Heb ik vertrouwen in de acquisitiestrategie en in het management van de spac. Dat is hetzelfde wat een pensioenfonds doet, wanneer dat geld geeft aan een private-equityfonds.’

Professionele beleggers noemen de spac daarom ook wel ‘het private-equityfonds voor de arme man’, of de ‘blanco-cheque-firma’. Vooral die laatste term dekt de lading goed. De oprichters van de spac, in jargon de sponsors of promoters genoemd, krijgen van beleggers een zak geld mee, om daarvan een nog onbekend bedrijf te kopen. Je weet als belegger vooraf niet wat je straks koopt.

Wildwest-taferelenVan 10 miljoen euro omzet in 2020 naar 1,25 miljard euro omzet in vijf jaar tijd. Volgens Ouster, een bedrijf dat sensoren maakt voor zelfrijdende auto’s, een realistisch scenario. Van geen omzet naar 2,3 miljard euro omzet in 2027. Haalbaar, zegt Purecycle Technologies, dat is gespecialiseerd in het recyclen van plastic.

 

De spac biedt bedrijven de mogelijkheid om naar de beurs te gaan, zonder de uitgebreide papierwinkel die komt kijken bij een gewone beursgang. De rapportageverplichtingen zijn een stuk minder zwaar. Dat leidt ertoe dat spacs en de bedrijven die zij op het oog hebben, zich af en toe van de meest waanzinnige toekomstscenario’s bedienen. Scenario’s die bij een gewone beursgang nooit in het prospectus hadden mogen verschijnen.

 

Na een reeks schandalen begint de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder, hard in te grijpen, zo blijkt uit een inventa­risatie van The Wall Street Journal. Tot nu was 2021 een gekkenhuis voor de spac, maar de markt koelt door de SEC opeens af.

 

Veel spacs bevoordelen de oprichters met bijzondere aandelenconstructies – ten koste van de particuliere belegger. Al eerder uitte de SEC zijn zorgen hierover. Dat beroemdheden worden ingezet om de spacs naamsbekendheid te geven, leidt ook tot vraagtekens. Zo hebben tennisster ­Serena Williams en basketballer Shaquille O’Neal recent hun naam aan een spac verleend.

Op zoek naar een overnameprooi

Sinds 19 november 2020 staat Dutch Star Companies Two genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker beursnotering: DSC2). Daarin hebben beleggers 110 miljoen euro gestoken. Het is de taak van de oprichters, onder wie voormalig topman van Delta Lloyd Niek Hoek, om binnen 24 tot 30 maanden een bedrijf te vinden dat zij met het geld van de spac aankopen. Dat betekent veel speurwerk, en veel onderhandelen.

spac

Leidt dat tot een goed resultaat, dan fuseert de spac met het over te nemen bedrijf (in jargon: target). De combinatie gaat daarna verder onder de naam van het aangekochte bedrijf, dat vanaf dan een beursnotering heeft.

Het bedrijf dat zich laat overnemen door de spac, kan daarvoor allerlei redenen hebben. Het gebruikt het kapitaal om verder te groeien, of de familie die erachter zit, wil uit het bedrijf.

Dutch Star Companies Two stelt onder meer als eisen aan de target dat het voldoende rendement maakt en een sterke marktpositie heeft. Aan Euronext Amsterdam staan nog twee andere spacs genoteerd. Die hebben hun jachtgebied ook afgebakend. ESG Core zoekt naar een bedrijf dat zich richt op duurzaamheid (ticker: ESG). De andere, European Fintech IPO Company (ticker: EFIC1), zoekt specifiek naar een techbedrijf in de finan­ciële sector. De komende periode krijgen veel meer spacs een notering aan Euronext Amsterdam.

Wie een aandeel koopt in een spac, vertrouwt erop dat de oprichters voldoende kennis hebben van de sector waarin de nog op te sporen overnamekandidaat opereert. En dat zij kennis hebben van de werking van de kapitaalmarkten. ‘Je bent afhankelijk van de roerganger van de spac,’ zegt Hans Oudshoorn (45) van BinckBank. ‘Dus doe als belegger echt je huiswerk.’

Geld terug na twee jaar

Lukt het de spac niet om binnen twee jaar een geschikte kandidaat te vinden, dan is er nog geen man overboord. ‘De spac wordt opgeheven, en beleggers krijgen ongeveer 99 procent van hun geld terug,’ zegt David Brilleslijper (56), woordvoerder van Dutch Star Companies Two. ‘Het neerwaartse risico voor de belegger is tijdens de zoekfase hiertoe beperkt.’

Vindt het management wel een goede overnamekandidaat, dan kunnen beleggers in een ‘buitengewone vergadering van aandeelhouders’ hun stem uitbrengen over de vraag of zij akkoord gaan. ‘Als 70 procent instemt, dan gaat de overname door,’ zegt Brilleslijper. ‘De aandeelhouders die niet akkoord gaan, krijgen hun inleg vrijwel geheel terug.’

Meer waard dan een Ford, zonder één truck verkocht te hebben. Ook het Amerikaanse Nikola is het resultaat van een spac

In 2018 lanceerde Niek Hoek ook al een spac: Dutch Star Companies, de eerste Nederlandse spac sinds jaren. Binnen twee jaar werd het Bredase techbedrijf CM.com aangekocht. Beleggers in Dutch Star Companies kregen zo een aandeel in een goedlopend techbedrijf. Dat aandeel staat nu rond de 27 euro. Wie destijds voor een tientje een aandeel in deze spac had gekocht, maakte een mooi rendement.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.