Kabinet trekt opnieuw de portemonnee om bedrijven overeind te houden

22 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Bijna lege winkelstraat in Den Haag. Foto: ANP

Het kabinet heeft een verruimd steunpakket aangekondigd voor noodlijdende bedrijven. Veel ondernemers die eerst geen aanspraak konden maken op de noodsteun, kunnen dat nu wel. De verruiming van de coronasteunmaatregelen kost het kabinet zo’n 7,6 miljard euro boven op de eerdere uitgaven.

De uitgebreide steunpakketten zijn welkom voor veel ondernemers. Sinds half december zijn vrijwel alle winkels gesloten, behalve de zogeheten essentiële winkels die in eerste levensbehoeften voorzien. De horeca is al sinds oktober gesloten en heeft voorlopig weinig toekomstperspectief.

Bestaande regelingen rianter

De strenge maatregelen, inclusief een avondklok, duren ten minste tot 9 februari. Maar gezien de vrees voor een derde besmettingsgolf in maart lijkt het haast zeker dat de sluiting van de horeca zal voortduren tot een aanzienlijk deel van Nederland is gevaccineerd. De niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen mogelijk wel sneller open.

De 7,6 miljard euro die het kabinet nu uittrekt, wordt gebruikt om diverse bestaande regelingen rianter te maken. Zo wordt de helft van het geld ingezet om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) te verhogen. Ondernemers met meer dan 30 procent omzetverlies kunnen nu 85 in plaats van 70 procent van de vaste lasten terugkrijgen van de overheid.

Ook grote bedrijven kunnen nu van die maatregel gebruikmaken. Zo gaat het maximale subsidiebedrag flink omhoog en telt de limiet van maximaal 250 werknemers niet meer. Daarnaast komt er een hogere vergoeding voor winkeliers die met onverkochte voorraden blijven zitten.

‘Economische crisis grijpt dieper in’

Voor startende ondernemers wordt een aparte regeling opgesteld. Zij vielen vaak buiten de bestaande steunpakketten omdat daarvoor omzetcijfers werden gevraagd van vóór de coronacrisis. Wie nog geen volledig jaar een onderneming had, kon geen jaaromzet laten zien.

Ook wordt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), een loonsubsidie, verhoogd van 80 naar 85 procent. Bedrijven met omzetverlies krijgen zo meer van hun loonkosten terug. Voor zelfstandigen wordt geen vermogenstoets ingesteld bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, de Tozo. De regels gelden voor het eerste en tweede kwartaal van dit jaar.

In een Kamerbrief schrijven demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66), demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) en demissionair minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout (VVD) dat er weliswaar perspectief is voor heropening van winkels door het vaccineren, ‘maar op dit moment is de realiteit dat de economische crisis steeds dieper ingrijpt’.

Banken blijven strikt

Volgens de ministers zijn de coronamaatregelen ‘loodzwaar’ voor ondernemers. Zij waarschuwen dat de steunmaatregelen niet ‘alle pijn kan wegnemen’.

INretail, de brancheorganisatie voor winkels die geen levensmiddelen verkopen, is blij met het uitgebreide steunpakket. In een reactie schrijft de organisatie: ‘We hebben in constructief overleg gestreden voor snel meer budget en fatsoenlijke, passende regelingen.’ De organisatie waarschuwt wel voor de striktheid van banken: ‘Te strakke regels en de hand stevig op de knip houden, betekent dat ondernemers tegen muren oplopen.’ De hulp van banken zou tekortschieten voor ondernemers die hun betalingsverplichtingen niet meer kunnen voldoen.