Boodschappen Premium Corner

Ouderenuur werkt niet, supermarkten willen er vanaf

15 oktober 2020

Supermarkten zijn verplicht om twee uur per dag exclusief open te zijn voor ouderen en mensen uit een kwetsbare groep. Maar er wordt nauwelijks gebruikgemaakt van die speciale ‘ouderenuurtjes’, zeggen de supermarkten. Zij willen er weer vanaf.

Sinds de coronacrisis begon, is al geopperd om ouderen en andere kwetsbaren een speciaal uur te geven waarop zij boodschappen kunnen doen. Een aantal winkels gaf daaraan gehoor. Sinds 5 oktober heeft de overheid het ouderenuur via een noodverordening verplicht gesteld. Het eerste uur is bij de meeste supermarkten van 7 tot 8, het tweede uur is wat variabeler. Uit een enquête van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) blijkt dat voor het tweede uur vooral wordt gekozen voor van 8 tot 9 uur, van 13 tot 14 uur of een uur na 19 uur.

Er komt niemand

Hoewel er sympathie is voor het idee om ouderen en kwetsbaren veiliger boodschappen te laten doen, is er veel kritiek op deze vorm. ‘Er is echt heel weinig behoefte aan een speciaal ouderenuur,’ zegt Liane ter Maat (42) van het CBL. Dat blijkt uit de enquête die het CBL heeft gehouden bij alle hoofdkantoren van supermarkten en bij duizend ondernemers. In bijna 91 procent van alle supermarkten is het tijdens het vroege uurtje bijna uitgestorven in de winkel. In bijna 57 procent van de supermarkten is het ook tijdens het tweede speciale uur heel stil. Supermarkten geven aan dat ze tijdens de speciale uren minder dan 10 procent van de omzet maken. ‘De kostenpost is eigenlijk nog niet eens het punt,’ zegt Ter Maat. ‘Supermarkten proberen het te regelen, maar voor wie?’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.