Medische technologie

Afscheid huishoudelijke apparaten: Philips maakt haast met transformatie tot ‘zorgdokter’

29 januari 2020Leestijd: 1 minuut

Philips neemt afscheid van stofzuigers, koffiezetapparaten en strijkijzers. De huishoudelijke apparaten gaan in de verkoop, zo kondigde topman Frans van Houten aan bij de presentatie van de jaarcijfers. Daarmee legt Philips zich vrijwel geheel toe op medische technologie. Eerder gingen de verlichting en de televisies al de deur uit.

In december publiceerde Elsevier Weekblad een artikel over de transformatie van Philips tot ‘zorgdokter’. Daarin voorspelden analisten een verdere specialisatie, lees: een afscheid van de huishoudelijke apparaten. Dat afscheid komt eerder dan verwacht.

Philips trekt zich niet volledig terug uit consumentenmarkt

Het concern trekt zich niet helemaal terug uit de consumentenmarkt. De scheerapparaten en tandenborstels, onderdeel van de divisie ‘personal care’, blijven. De consument zal weinig merken van de veranderingen. Net als bij de tv’s en lampen blijven de producten waarschijnlijk nog lange tijd de merknaam Philips dragen. De toekomstige eigenaren betalen voor het gebruik daarvan.

Met de focus op medische technologie doet Philips zaken met grote ziekenhuizen, waarmee langjarige contracten worden afgesloten. Door steeds geavanceerde apparaten te ontwikkelen kan de winstmarge op peil worden gehouden. De markt voor consumentenelektronica is veel minder aantrekkelijk; de marges op bijvoorbeeld tv’s zijn inmiddels flinterdun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.