Grootverdieners

Federer wordt miljardair. Welke sporters gingen hem voor?

17 januari 2020

Roger Federer staat volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes op het punt miljardair te worden – in Amerikaanse dollars welteverstaan. Daarmee voegt de Zwitserse tennisser zich in een kort, maar illuster rijtje miljardairs die hun kapitaal vergaarden in de sport. De vier supergrootverdieners op een rij.

Michael Jordan

Zowel sportief als commercieel heeft Michael Jordan, inmiddels 56 jaar, grenzen verlegd. Al in zijn debuutjaar bij de Chicago Bulls, de club waarmee hij zes kampioenschappen zou vieren, lanceerde de basketballer de schoenenlijn Air Jordan bij kledingmerk Nike. Dit leverde hem aanvankelijk ‘slechts’ een half miljoen dollar per jaar op, maar inmiddels toucheert hij jaarlijks zo’n 130 miljoen dollar voor zijn aandeel in Air Jordan.

Naar schatting ontving Jordan voor zijn sportieve diensten in totaal zo’n 90 miljoen dollar gedurende de vijftien seizoenen in basketbalcompetitie NBA. Dat bedrag valt in het niet bij zijn sponsorinkomsten die – eveneens volgens Forbes – de afgelopen decennia opliepen tot zo’n 1,7 miljard dollar. Tel daarbij op Jordans meerderheidsbelang in basketbalteam Washington Wizards, waarvan de waarde op 1,3 miljard dollar wordt geschat, en duidelijk is dat Jordan behalve de beste basketballer aller tijden vermoedelijk ook de rijkste sporter ooit is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Floyd Mayweather

Voor buitenstaanders is de bokssport soms ondoorgrondelijk. Nog afgezien van de fascinerende, soms enigszins barbaarse rituelen die bokswedstrijden omlijsten, is het tamelijk onbevattelijk dat een wedstrijd die soms maar enkele minuten duurt de betrokken sporters tientallen miljoenen dollars rijker kan maken.

Begrijpelijk of niet, Floyd Mayweather vaart er wel bij. De 42-jarige weltergewicht was zo slim om al vroeg in zijn loopbaan zijn eigen promotiebedrijf te beginnen. Zijn onderneming haalt onder meer veel geld binnen via pay-per-view: een inkomstenbron gebaseerd op het gegeven dat veel boksliefhebbers bereid zijn tot een extra betaling om een belangrijke wedstrijd op televisie te zien. Zo leverde het duel met Manny Pacquaio Mayweathers bedrijf in 2016 zo’n 250 miljoen dollar op. Het zorgde er mede voor dat Mayweather zich anno 2020 ‘dollarmiljardair’ mag noemen.

Ondernemende bokser Floyd Mayweather. Foto: ANP

Tiger Woods

De loopbaan van Tiger Woods is er een van hoogte- en dieptepunten – en dat is een understatement. Op zijn vijfde werd bij de kleine Eldrick ‘Tiger’ Woods een zeldzaam talent voor golf geconstateerd. Zodra Woods in 1996 prof werd, schoof kledingmerk Nike hem een contract van 40 miljoen dollar per jaar onder de neus.

Inmiddels is Woods 24 jaar, 82 PGA-overwinningen, 122,5 miljoen dollar aan prijzengeld en een veelvoud daarvan aan neveninkomsten verder. Zijn totale verdiensten belopen naar schatting zo’n 1,5 miljard dollar.

Dieptepunten, zowel sportief, persoonlijk als commercieel, waren er ook. Woods’ echtscheiding kostte hem naar schatting 100 miljoen dollar, en diverse schandalen (een seksverslaving, roekeloos rijgedrag, ontrouw, drugsgebruik) zorgden ervoor dat diverse sponsoren mettertijd afhaakten – en vaak weer terugkwamen. Inmiddels lijkt Woods zijn loopbaan en zijn privéleven weer aardig op de rit te hebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Roger Federer

Lees meer over de tenniswereld: Amerikanen beleven tennis net even anders

En ten slotte is er dus Roger Federer. De beminnelijke Zwitserse tennisser (38) zal zich naar verwachting aan het eind van 2020 dollarmiljardair mogen noemen, als eerste niet-Amerikaan. Aan prijzengeld sloeg Federer tot op heden bijna 130 miljoen dollar bij elkaar, en met het klimmen der jaren wordt de sponsorportefeuille van de twintigvoudig Grand Slamwinnaar er ook allerminst leger op.

Federers totale inkomsten in 2019 bedroegen volgens Forbes 93,4 miljoen dollar – zijn beste jaar ooit. Dit is voor een aanzienlijk deel te danken aan een deal met Uniqlo. Het Japanse kledingmerk, erop vertrouwend dat Federer ook na zijn actieve carrière grote commerciële waarde zal blijven vertegenwoordigen, stort tot 2028 jaarlijks zo’n 30 miljoen dollar op Federers Zwitserse bankrekening.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.