Lek bij Funda: fraudeurs stalen data van huizenzoekers

02 september 2019Leestijd: 2 minuten
Fraudeurs kregen de gegevens in handen via phishingmails. Foto: EPA.

Internetcriminelen zijn erin geslaagd om persoonsgegevens van huizenzoekers op zoeksite Funda te stelen. De internetcriminelen hebben zichzelf met phishingmails toegang verschaft tot de beveiligde omgeving van Funda die bedoeld is voor makelaars.

Dat melden gedupeerden aan Elsevier Weekblad. Een woordvoerder van Funda bevestigt het incident.

Servaas van der Laan houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Meld u nu aan voor zijn nieuwsbrief!

Onbekende fraudeurs verstuurden authentiek ogende e-mails naar een aantal makelaars waarmee zij de wachtwoorden verkregen die toegang geven tot de Funda desk. Dit is de beveiligde omgeving van Funda waarin makelaars kunnen zien wie geïnteresseerd zijn in huizen. Ook vinden makelaars de contactgegevens die geïnteresseerden achterlaten om een bezichtiging in te plannen.

Sectorbreed probleem

Volgens een woordvoerder van Funda zijn fraudeurs op de huurmarkt een ‘sectorbreed probleem’.

‘Ze sturen phishingmails aan makelaars en verhuurbemiddelaars, en proberen in ons geval om inloggegevens van de beveiligde Funda-omgeving te achterhalen. Zij doen dit om zelf te kunnen inloggen en gegevens buit te maken van consumenten die op een huurwoning hebben gereageerd, zodat zij hen zelf kunnen benaderen met een niet-bestaand huurwoningaanbod. De oplichters doen zich daarbij voor als de verhuurder en proberen op deze manier de consument die op zoek is naar een huurwoning, geld afhandig te maken.’

Waarschuwingsmails aan gebruikers: wees alert

Volgens Funda zijn drie makelaars getroffen en is er mogelijk toegang verkregen tot de gegevens van driehonderd consumenten. Het gaat om contactgegevens zoals e-mailadressen en telefoonnummers.

Lees ook het coververhaal van Servaas van der Lan over de Bouw 2.0: hoe de woningnood kan worden verholpenCover Elsevier Weekblad editie 33

Funda heeft waarschuwingsmails gestuurd naar bezoekers van de website die een contactaanvraag hebben gedaan bij één van de gedupeerde makelaars. Het bedrijf waarschuwt in die mails dat gebruikers alert moeten zijn op mailtjes of belletjes van mensen die zich voordoen als makelaar, eigenaar of verhuurder.

Funda raadt aan om het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon goed te controleren en aan te geven later terug te bellen. Ook geeft de site, waarvan makelaarsvereniging NVM oprichter en grootaandeelhouder is, aan dat makelaars die optreden als verhuurder of verkoper, nooit bemiddelingskosten mogen vragen.

Eventuele gedupeerden wordt aangeraden naar de politie te stappen om aangifte te doen. Funda heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.